På DIG.-festivalen diggas det jazz
Ikväll, torsdagen den 15 oktober startarSibelius-Akademins årliga jazzevenemang DIG. på Musikhuset i Helsingfors. Här har jag bestämt träff med Mikael Jakobsson som får berätta om vad för sorts festival det är frågan om.
- Jo, det är för tolfte gången som DIG. festivalen arrangeras i år och det är faktiskt frågan om en ”riktig” jazzfestival, för jazzmusik i första hand. För som vi vet ordnas det en del andra festivaler med en massa popartister också, säger Mikael Jakobsson, men här handlar det alltså om äkta jazz hela vägen.
Världsstjärnor är artisterna visserligen också de, fortsätter Jakobsson och berättar vidare, att en filosofi bakom festivalen är att artisterna dels kommer med egna band, men spelar också ihop med finska musiker i nya, intressanta kombinationer:
- Till exempel ikväll har vi världsstjärnan, trummisen Jeff Tain Watts som spelar ihop med ett band bestående av finska killar (det är Joonatan Rautio, sax, Aki Rissanen, piano och Antti Lötjönen, bas) och på lördagen har vi Fast Company där vår professor Jukkis Uotila spelar trummor och så är det två amerikaner, Jerry Bergonzi på saxofon och Joey Calderazzo, piano, berättar Jakobsson.
- Men så har de också med sig en ung finsk kille, som har flyttat till Malmö för ungefär tio år sedan och han heter Johnny Åhman och är basist och har sluppit med och lira med stora pojkar.
Modern, samtida jazz
Om Jeff Tain Watts kan tilläggas ännu det att han för tillfället är på Sibelius-Akademins jazzavdelning på en två veckors vistelse som s.k. residens. Under den här tiden jobbar han alltså med elever, undervisar, ger föreläsningar och konserter med finska musiker och att det här är en oerhört stor sak för unga, begåvade elever, att få ta del av en världsstjärnas råd och kunnande, det säger sig självt.
- Jeff Tain Watts är en av de stora genom tiderna, menar Mikael Jakobsson, och han har t.ex. spelat med Michael Breckers band, spelar fortfarande i Branford och Wynton Marsalis band och har gjort hyllade soloskivor – att ha honom och medverka i undervisningen är någonting helt unikt.
Som det hittills har kommit fram är det alltså den moderna, samtida jazzen som står i fokus på DIG. festivalen, men är det dessutom någon speciell stil som det i första hand rör sig om?
- Jag skulle säga att huvudstilen är dagens moderna jazz, säger Mikael Jakobsson, men lite mer precist handlar om jazz i den svarta traditionen i motsats till europeisk jazz, fortsätter han.
De flesta artister som spelar här utgör alltså ett slags fortsättning på en tradition som bygger vidare på Charlie Parkers, Miles Davis och John Coltranes arv. Men nämnas kan också den brasilianska gitarristen Chico Pinheiro som representerar latino-jazzen uppträder med ett eget band ikväll. Och med på repertoaren finns också skandinavisk jazz då LSD-trion som spelar imorgon kommer från Sverige med saxofonisten Fredrik Lindborg i spetsen.
- Men om jag känner de två killarna från Sibelius-Akademin rätt, som har hand om bokningarna av utländska gäster – det är avdelningschef Sami Linna och lektor Jussi Lehtonen – så är nog deras åsikt att det ska vara jazz som hänför sig till en viss afro-amerikansk tradition, slår Jakobsson fast. Och så ska det förstås vara fråga om musiker av världsklass.
"Svår" jazz?
En uppfattning som ofta förekommer om jazz, och i synnerhet om modern jazz, är att det är fråga om ”svår” musik – hur är det med den saken då, stämmer det?
- Jo, visst är det på sätt och vis svår musik, håller Mikael Jakobsson med, åtminstone svår att spela, och kanske svår att förstå också om man inte sysslar med jazz på professionell nivå. Den som studerar musik eller spelar jazz på någon nivå, kan förstå musiken, men när det sedan handlar om världens bästa musiker är det förstås en helt annan sak att spela på den nivån – det är svårt, säger Jakobsson med ett skratt.
- Men om vi nu talar om ”vanliga” människor, fortsätter han, så tror jag att det är mera fråga om känslan och energin i framförandet, du behöver inte veta vilka toner de spelar och i vilken rytm för att uppskatta känslan och energin i jazz.
För jazzdiggarna är DIG festivalen, som Mikael Jakobsson säger ett superveckoslut för jazzmusik, men det att ha sådana här stora världsnamn på plats lär också intressera den stora massan. Jakobsson vill slutligen också lyfta fram det fina, nya Musikhuset som en orsak för var och en att besöka festivalen:
- Konserterna går av stapeln i den s.k. Black Box-salen, en mycket trevlig miljö för jazz, konstaterar Mikael Jakobsson, så för den som inte ännu upplevt det nya Musikhuset… ja, nu är det dags.