Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors får citycyklar i maj - trafikverket har en favoritmodell

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2015 08:51.
cykeldäck
Bild: Yle/Sandra Snellman

De efterlängtade citycyklarna ska bli verklighet. Helsingfors stads trafikverk har många bra leverantörer att välja mellan.

Helsingfors har i åratal planerat att skaffa nya citycyklar. Det ser ut att bli verklighet i maj 2016, när staden skaffar 500 cyklar och 50 cykelstationer. År 2017 ökar cyklarnas antal till 1500, antalet cykelstationer tredubblas.

Nu gäller det att besluta hur citycyklarna som rullar ut på Helsingfors gator nästa vår ska se ut.

Förhandfavoriten är billigast

Fyra leverantörer av citycyklar har nu nått slutskedet av konkurrensutsättningen. Det är konsortium av olika företag som står för anbuden, eftersom inget enskilt företag ensamt kan producera hela paketet.

Ville Lehmuskoski, som är Vd för Helsingfors stads trafikverk, säger att hans favorit är ett konsortium där företagen Moventia, Smoove SAS, Clear Channel Suomi och Helkama Velox deltar.

- Jag är säker på att det här anbudet kommer att väljas. Alla erbjudanden i slutskedet av konkurrensutsättningen har varit av bra kvalitet. Cyklarna är som från en helt annan värld, om man jämför med de citycyklar Helsingfors hade tidigare. Prismässigt är det här det bästa alternativet för skattebetalarna, säger Ville Lehmuskoski.

10 år och 13 miljoner

Den leverantör som väljs levererar cyklarna och ansvarar för deras underhåll i 10 år. Projektet beräknas kosta närmare 13 miljoner euro. En del av finansieringen skaffas genom att sälja reklamplats på cykelstationerna.

Moventia är ett internationellt företag som producerar transportsystem. Smoove SAS levererar cyklarna, samma modell har sålts i Frankrike. Clear Channel sköter reklamförsäljningen. Helkama Velox sköter om underhållet av citycyklarna.

Kvaliteten och prisen i anbuden poängsätts, och leverantören väljs utgående från poängen. För att kontrollera anbudens kvalitet får 30 utomstående personer testa systemen.

HST:s direktion ska besluta om vem som levererar cyklarna på sitt möte den 20 oktober 2015.

De andra deltagarna i anbudstävlan är Nevia vars underleverantör är Nextbike, samt ett konsortium som omfattar Tracetel Suomen kaupunkiautot och Unicom Consulting.

Se också videon där Yle Helsinki testar de tre cykelmodellerna (på finska).

Ulla Malminen / Yle Helsinki