Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina valdes in i FN:s säkerhetsråd

Från 2015
Ukrainas och Egyptens utrikesministrar skakar hand efter att deras länder blivit valda till FN:s säkerhetsråd.
Bildtext Ukrainas och Egyptens utrikesministrar efter att deras länder blivit valda till FN:s säkerhetsråd.
Bild: EPA/JASON SZENES

FN:s generalförsamling har utsett fem nya medlemmar till säkerhetsrådet. Det är Egypten, Japan, Senegal, Uruguay och Ukraina som tar plats som ickepermanenta medlemmar i rådet.

Länderna kommer att inleda sin tvåårsperiod i januari. De hade inga motkandidater, men för att bli valda måste de få två tredjedelar av rösterna.

Speciellt valet av Ukraina är intressant, eftersom krisen mellan Ukraina och Ryssland nu får en ny arena. Diplomatkällor säger till nyhetsbyrån AP att Ryssland i det tysta förde kampanj mot valet av Ukraina.

AP rapporterar att Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin sade att det här är en viktig dag för Ukraina och FN ”eftersom Ukraina kämpar mot aggressioner från Ryssland”. Han sade också att Ukraina är stolt över väldens solidaritet.

Ryssland hör till säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar. De andra medlemmarna är Kina, Storbritannien, Frankrike och USA.

Sammanlagt är femton länder åt gången medlemmar i säkerhetsrådet. Angola, Spanien, Malaysia, Venezuela och Nya Zeeland fortsätter i rådet.

Diskussion om artikeln