Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hård kritik mot Merkel i flyktingfrågan

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2015 12:32.
Angela Merkel
Bildtext Angela Merkel
Bild: EPA/Bernd von Jutrczenka

I Tyskland får förbundskansler Angela Merkel utstå allt mer kritik för sin linje i flyktingfrågan. Inom hennes egna kristdemokratiska parti ökar missnöjet med att allt fler flyktingar kommer till landet.

– Vi kan inte ta emot alla. Vi måste först ta hand om dem som redan är här. Folk har ingen förståelse för att det varje dag kommer fler flyktingar.

– Jag tycker att ni har misslyckats. Ni vet inte vem som kommer, hur många som kommer och vilka som redan är här. Vi måste få stopp på den här flyktingströmmen.

Så löd några av kommentarerna då förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater samlades till ett så kallat framtidsmöte i onsdags.

Sällan har Merkel fått utstå så hård kritik som vid mötet i staden Schkeuditz strax utanför Leipzig.

Bland det egna partifolket växer sig missnöjet med flyktingpolitiken och de öppna gränserna allt starkare.

Bayerska protester

I Bayern, där man har fått ta emot de flesta flyktingarna, har missnöjet inom systerpartiet CSU varit stort redan en längre tid.

– Vi tar dagligen emot ungefär 10 000 flyktingar. Vi har nått gränsen för vad vi klarar av, säger Florian Herrmann CSU-ledamot vid det bayerska delstatsparlamentet.

Tyska politikern Florian Herrmann
Bildtext Florian Herrmann
Bild: EPA/ANDREAS GEBERT

Med partiledaren Horst Seehofer i spetsen kräver CSU att mängden flyktingar begränsas. Att Merkel bestämde att Tyskland slutar skicka tillbaka flyktingar till EU-länder där de redan har registrerats har man ingen förståelse för.

– Vi måste undvika att skicka ut signaler som lockar ännu fler flyktingar till Tyskland, säger Herrmann.

Hårda ord

De bayerska kristdemokraterna är kända och ökända för sin hårda retorik. I flyktingfrågan har man aktivt gått till angrepp mot den egna förbundskanslern.

För några veckor sedan bjöd man demonstrativt den ungerske premiärministern Viktor Orban på besök till Bayern.

I förra veckan hotade CSU-regeringen i Bayern att föra flyktingfrågan till den tyska författningsdomstolen. Man anser att den tyska staten i sin flyktingpolitik begränsar delstaternas möjligheter till självständig handling.

Partiledaren för tyska CSU Horst Seehofer
Bildtext Partiledaren för tyska CSU Horst Seehofer.
Bild: EPA/MARC MUELLER

En klagan till domstolen skulle i praktiken betyda att CSU går emot den tyska regering som man själv sitter med i.

De bayerska hoten är i det här skedet ändå inte mer än retorik. Det är lite Bayern och de övriga delstaterna kan göra för att ändra på situationen. Då CSU-chefen Seehofer hotar med att stänga gränsen till Österrike är det ett tomt hot, eftersom det är den federala polisen och inte delstatspolisen som är ansvarig för gränsen.

Transitzoner på önskelistan

De bayerska kristdemokraterna vill nu i stället upprätta så kallade transitzoner vid landgränserna. Modellen kommer från det nuvarande förfarandet vid de största flygplatserna.

I transitzonen skulle flyktingarna samlas in och endast de som har en rimlig chans att beviljas asyl skulle släppas in i landet.

– På så sätt skulle behandlingen bli snabbare och personer som saknar alla chanser att beviljas asyl skulle aldrig komma in i landet, säger Herrmann.

Gällande transitzonerna har Merkel gått med på eftergifter i riktning Bayern. Kristdemokraterna finslipar som bäst på detaljerna i planen och efter det kommer saken upp till behandling i den tyska regeringen.

Asylsökande väntar i ett tält i Berlin för att få registrera sig.
Bildtext Asylsökande väntar i ett tält i Berlin för att få registrera sig.
Bild: KAY NIETFELD

I regeringen stöter man ändå på nästa problem. De socialdemokratiska regeringskollegerna har meddelat att man är emot att transitzonerna införs.

– Transitzonerna leder endast till stora läger i ingemansland. Det skulle vara en fatal signal att spärra in folk som har flytt från krig och förföljelse, säger den socialdemokratiske justitieministern Heiko Maas i en intervju i tidningen Süddeutsche Zeitung.

Ny asyllag

För att på något sätt få mer kontroll över situationen klubbade den tyska förbundsdagen i torsdags igenom en ny asyllag.

I den heter det bland annat att behandlingen av asylansökningarna ska effektiveras och att personer som inte beviljas asyl ska utvisas i snabbare takt.

Albanien, Kosovo och Montenegro bedöms i framtiden vara så kallade säkra ursprungsländer, vilket man hoppas ska leda till att färre människor från de här länderna söker sig till Tyskland. Också vissa ändringar i socialbidragen är menade att göra det mindre lockande att söka sig till Tyskland.

Diskussion om artikeln