Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bulgariska gränsvakter sköt ihjäl afghansk flykting

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2015 08:44.
Gränsen mellan turkiet och bulgarien.
Bildtext Gränsen mellan Turkiet och Bulgarien.
Bild: EPA/VASSIL DONEV

En afghansk flykting har skjutits ihjäl av bulgariska gränsvakter vid gränsen mellan Turkiet och Bulgarien.

Enligt det bulgariska inrikesministeriet försökte två bulgariska gränsvakter och en polis gripa en grupp på 50 afghanska asylsökande då de tog sig över gränsen till Bulgarien.

Gränsvakterna själva uppger att afghanerna gjorde motstånd då de försökte gripa dem och att en kula ska ha rikoschetterat och träffat en av afghanerna då en gränsvakt avlossade ett varningsskott.

Den afghanska mannen dog på väg till sjukhuset.

Incidenten inträffade i närheten av staden Sredets i sydöstra Bulgarien. Gränsen mellan Turkiet och Bulgarien är 260 kilometer lång.

Bulgarien har byggt ett 30 kilometer långt gränsstängsel, men resten av gränsen patrulleras av ungefär 2 000 bulgariska gränsvakter, poliser och soldater.

Kontrollen av EU:s yttre gränser viktigt samtalsämne på toppmötet

Bulgariens premiärminister Bojko Borisov lämnade EU-toppmötet i Bryssel i förtid på grund av incidenten.

EU:s ordförande Donald Tusk kommenterade händelsen på en presskonferens efter EU-toppmötet om flyktingkrisen.

- Självklart vet Borisov att vi är redo att hjälpa Bulgarien. Faktiskt ägnade vi halva vår tid under diskussionerna åt hur vi kan hjälpa till med att återuppbygga kontrollen av våra yttre gränser, sade Tusk.

Incidenten i Bulgarien var den första i sitt slag under den pågående flyktingkrisen och illustrerar hur svårt det är att bevaka EU:s yttre gränser om man verkligen vill stoppa asylsökande.