Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Varför beställer folk White Russian?

Från 2015
Hanna Karlson är årets bartender 2015.
Bild: Privat

Årets unga bartender Hanna Karlson berättar om drinkarna som alla beställer men som bartendern själv inte förstår sig på.

Hanna Karlson är nybliven mästare. Hon har vunnit årets mästerskap för unga bartenders. Egentligen ville hon inte ens anmäla sig till tävlingen. När hon blandade vinnardrinken var hon så nervös att hon ”knappt andades”.

- Jag vill inte säga att jag blev tvingad att anmäla mig, men de frågade väldigt många gånger. Jag tyckte inte att jag skulle delta, jag har ju ingen utbildning.

Lyckligtvis ändrade Hanna Karlson sig och det blev en vinst för hennes Afterwork Ice Tea. En avslappnad och uppiggande afterworkdrink som bland annat innehåller mate te.

Varför beställer folk white russian?

Alla vet hur det känns att stå framför bardisken och inte veta vad man vill ha. Det slutar med att man beställer något folk brukar beställa, utan att man egentligen vill ha det.

Vilka drinkar tycker du det är konstigt att alla beställer?

- White russian och alla andra mjölkbaserade drinkar. Folk halsar i sig dem. Får de inte ont i magen?

Man kanske tror att en bartender själv är en jobbig och krävande kund. Det stämmer.

- Jag är jättejobbig. Det tar femton minuter att göra det jag vill ha, skrattar Hanna.

Fast oftast försöker hon bita ihop och beställa något enkelt för att inte bli den där jobbiga kunden.

Fixa drinken hemma

Som avslutning tipsar Hannas om hur du gör riktigt bra drinkar hemma. Det handlar om balans.

- Jag tror att orsaken till att jag vann var balansen i min drink. Jag hade olika komponenter i den. Du måste ha något sött och surt och kanske bittert och allt måste vara i balans.

Hur gör man för att experimentera fram det här hemma? Hannas tips är att utgå från krossad lime. Sötman bygger du upp med två centiliter likör. För att få styrka i drinken blandar du i valfri smakfri starksprit (vad som helst duger). Sedan fyller du upp drinken med tonic water eller din favoritdricka.

Mer om ämnet på Yle Arenan