Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin: Kriget i Syrien imponerande framgång

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2015 15:18.
Rysk militär förbereder ett stridsflygplan vid en flygbas utanför staden Latika i Syrien.
Bildtext Ryska flygtekniker förbereder ett stridsflyg vid en flygbas i Latakia i Syrien.
Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Den ryska militären har uppnått imponerande framgångar i attackerna i Syrien säger president Vladimir Putin som vill att länderna inom OSS bildar en gemensam krisstyrka.

Putin hyllade ryska framgångar mot vad han kallade terrorister i Syrien då han talade inför Oberoende staters samvälde OSS, som håller toppmöte i Kazakstan.

- Våra styrkor har uppnått imponerande resultat i attacker från luften och från havet som vi kom överens om med Syrien. De har förstört hundratals operativa baser och ammunitionsförråd, hundratals terrorister och en stor mängd militärmateriel, sade Putin.

Vladimir Putin
Bildtext Vladimir Putin
Bild: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI

Putin försäkrade också att Ryssland har försökt bilda den bredaste möjliga koalitionen för att bekämpa extremister och terrorister.

- Vi har lyckats etablera samarbetskontakter med flera länder i Mellanöstern. Ryssland förhandlar som bäst om samarbete mot terrorism med Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten, Jordanien, Israel och andra länder, tillade Putin.

OSS borde bilda gemensam krisstyrka

Putin föreslog också att de forna sovjetrepublikerna inom OSS bildar en gemensam insatsstyrka för att försvara sina yttre gränser i en krissituation.

Putin varnade för utvecklingen i Afghanistan där läget "närmar sig kritiskt".

Ryska flyganfall mot Islamiska staten i Idlib i Syrien.
Bildtext Ryska flyganfall mot Islamiska staten i Idlib i Syrien den 15 oktober.
Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

OSS-medlemmarna borde därför vara beredda att agera tillsammans för att avvärja attacker, anser Putin.

Tio forna sovjetrepubliker, inklusive Ryssland, ingår numera i OSS efter att Georgien och Ukraina lämnade organisationen.

Häftiga strider kring Aleppo

Det syriska människorättsobservatoriet uppger samtidigt att syriska styrkor som stöds av det ryska flygvapnet angrep rebellmål söder om staden Aleppo på fredag morgon.

Häftiga sammandrabbningar förekommer ett tiotal kilometer söder om Aleppo kring motorvägen som löper från norra Syrien till Damaskus, säger observatoriets chef Rami Abdulrahman.

Syriska regeringsstyrkor får stöd av hundratals iranier och medlemmar av den libanesiska Hizbollahmilisen.

-Det här är den utlovade sammandrabbningen. Syriska styrkor utgör kärnan i offensiven, säger en högt uppsatt syrisk militärkälla som medger att det är första gången som styrkor från Iran deltar i strider i den här omfattningen.

Över 250 000 har dödats sedan kriget började

Det Syriska mänskorättsobservatoriet säger att över 250 000 syrier har dödats i kriget som började för över fyra år sedan.

Minst 74 000 av dödsoffren var civila, bland dem över 12 500 barn och över 8 000 kvinnor.

Drygt 43 000 rebeller och över 90 000 regeringssoldater har dödats sedan kriget började år 2011.

Ryssland inledde massiva flygattacker i nordvästra Syrien för drygt två veckor sedan, samtidigt som syriska regeringsstyrkor gick till offensiv i provinserna Aleppo, Hama, Idlib och Latakia.