Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Svante Lundgren: Viktigt att förhindra flyktingskap

Från 2015
Uppdaterad 19.10.2015 10:39.
Himlalivgästen Svante Lundgren
Bildtext Docent Svante Lundgren.
Bild: Yle

Både i Finland och Sverige skedde en omvändning i början av september. Hela sommaren hade samhällsdebattens hetaste ämne varit invandringen med fokus alla problem.

Hur ska vi klara av att ta hand om alla som kommer? Hur ska vi hitta bostäder åt dem? Hur ska de kunna få jobb?

Det var mest bara oro och ängslighet.

Sen kom bilderna av drunknade flyktingar och desperata mänskor som försökte ta sig genom Ungern. Och det skedde en total vändning. I stället för att grunna över alla svårigheter trädde folk fram och deklarerade: Låt dem komma, vi ska klara av det. Rekordsummor samlades in, hjälporganisationerna blev nedringda av mänskor som ville hjälpa till och när flyktingarna kom till Malmö stod frivilliga där och delade ut mat och vatten samt gosedjur åt barnen.

Det starka engagemanget kan göra att fokus hamnar på fel ställe.

Det är underbart att se detta. Samtidigt är det så att det starka engagemanget kan göra att fokus hamnar på fel ställe. För den stora utmaningen just nu är inte att ta hand om de flyktingar som kommit till Europa. Den stora utmaningen är att få slut på de omständigheter som gör att de är tvungna att fly.

Förstå mig rätt. Jag tycker inte att vi ska stänga dörrarna och avfärda dem som tar sig till våra länder. Tvärtom, vi ska göra vårt bästa för att hjälpa dem till rätta. Men lika viktigt, ja ännu viktigare är det att se till att fler inte behöver fly överhuvudtaget. Det handlar inte om antingen eller, utan om både och.

Att hjälpa både här hemma och där borta.

Kriget i Syrien måste få ett slut så att det oerhörda mänskliga lidandet upphör, landet kan byggas upp och invånarna återvända till sina hem. Det är naturligtvis lättare sagt än gjort. Men samma folkliga engagemang som nu kommer flyktingarna till del borde väckas för att sätta press på beslutsfattarna att hitta en lösning på Syrienkonflikten.

Kyrkoledare i Syrien har upprepade gånger vädjat till sina församlingsmedlemmar att inte lämna landet. Många har gjort det ändå. Många har stannat kvar trots alla svårigheter. Vår solidaritet ska gälla dem som flytt. Den ska också gälla dem som stannar. Dem som inte drömmer om en framtid i Europa. Utan om att kunna leva ett normalt liv i sitt eget land.

Text: Svante Lundgren

Svante Lundgren är teologie doktor och docent i judaistik. Han har skrivit ett femtontal böcker, arbetat vid Pargas svenska gymnasium, Åbo Akademi och Lunds universitet samt gjort film i Armenien. För tillfället jobbar han som utbildnings- och publikationsansvarig vid Assyriska riksförbundet i Sverige. Han bor i Södertälje, är gift och har två vuxna barn.

Svante Lundgren var gäst i programmet Himlaliv 12.10 med repris 18.10.2015 i Yle Fem. Se programmet här:

Kristna flyr för sina liv - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan