Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mathias Gustafsson: Ströhö, världens bästa skola?

Från 2015
Mathias Gustafsson är redaktör på Svenska Yle och arbeter för Radio Vega Östnyland.
Bildtext Skribenten anser fortfarande att Ströhö är världens bästa skola.

Hur länge ska det ännu dröja innan elever och lärarkår i Strömborgska skolan får nytt tak och nya väggar runt sig? Det har Borgåborna frågat sig i ett par decennier redan och än en gång har saken skjutits upp på obestämd framtid.

Jag gick i Ströhö, eller Strömborgska högstadiet, under mitten av åttiotalet. Flytten från Tolkis lågstadium var lättare än man kunde tro. Visst, lågstadiet vs högstadiet var en stor förändring. Folk kom från tiotals andra skolor och byar och betedde sig underligt. Eller åtminstone underligare än jag, tyckte jag.

Men sådär med tanke på själva byggnaden var skillnaden inte så värst stor. Rött tegel, mycket trappor och ekande hallar var gällande i bägge skolor. Nå, som vi alla vet existerar inte Tolkis lågstadium längre som byggnad. Nej, den revs i år och barnen studerar nu i baracker i väntan på en ny skola. Har samma skett med Strömborgska skolan? Vi vet alla att svaret är nej!

Strömborgska skolan i Borgå.
Bildtext Är Ströhö ännu världens bästa skola?

Lång väntan utan ände

På Yle Östnylands webbplats kan vi läsa rektor Carola Wiksten-Gustafsson berätta att hon har en fem år gammal utredning där det sägs att staden uppmanas åtgärda problemen med fastigheten. En del har visserligen gjorts, men skolan var i behov av renovering redan på nittiotalet.

Man har tvingats sätta handdukar i fönstren på nedre våningen för att det inte ska dra så illa. Kalufserna och papprena fladdrar i klassrummet då väggarna inte längre håller tätt, för attan! Men nej, nu ska vi inte förhasta oss med någon ny skola anser stadens ledning. Vi planerar ännu ett år och ser sen vad som sker.

Bildtext Rätt slitet i fönsterregionen.

Gick inte som på Strömsö

Västra enhetsskolan har varit ett ledord för samtliga inblandade i många herrans år. När den byggs så blir det så fint och stort och fantastiskt att man nästan har svårt att tro att det är sant. Nåjo, man kan ha vilka åsikter som helst om stora enheter och hur bra de är jämfört med små byskolor, den diskussionen tänker jag inte ägna mig åt här och nu.

Sanningen är att enhetsskolan skulle vara Ströhös enda räddning. Denna räddande ängel borde enligt ursprungsplanen stå klar för undervisningsmaskineriet att flytta in i år 2016. Det är liksom om några månader det. Ännu har inte ens marken börjat beredas för bygget. I nästa års budget, alltså samma år huset skulle stå klart, finns pengar för planeringen.

Bildtext Inte snyggt precis.

Världens bästa skola?

Då jag under hedenhös gick årskurserna sju till nio i Ströhö märkte jag inte speciellt mycket av att byggnaden var gammal eller sliten. Kanske den var det, men som sagt så kom jag ju från en skolbyggnad som tydligen var ännu värre däran.

Rent sådär personalmässigt och undervisningsmässigt och framförallt skolkamratmässigt vill jag hålla med lärare Micke Furustam då han aldrig kunde uttala ordet Ströhö utan att tillägga ”världens bästa skola”. Men den fortsätter säkert vara världens bästa skola också i en ny byggnad där eleverna inte blåser ut i korridorerna av draget om man tar bort handdukarna från fönstren på nedre våningen.