Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brandbombsattack mot Josefs grav på Västbanken

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2015 15:31.
Josefs grav i Nablus.
Bildtext Josefs grav i Nablus.
Bild: EPA/FLASH 90/KOBI GIDEON ISRAEL OUT

Palestinska ungdomar på Västbanken angrep Josefs grav i Nablus med brandbomber natten till fredagen. Delar av området började brinna innan branden kunde släckas.

Palestinska säkerhetsstyrkor ingrep mot hundratals våldsamma demonstranter genom att skjuta varningsskott och gripa ett tjugotal medlemmar av Hamas.

Brandmän kunde därefter släcka branden vid graven som många judar betraktar som en helig plats.

Israeliska styrkor anlände till graven under morgonen medan militärkällor fördömde vad man kallade en "föraktfull attack".

Palestiniernas president Mahmud Abbas fördömer också attacken. Abbas anser att attacken var ansvarslös och han varnar för att den kan leda till att det explosiva läget förvärras ytterligare.

"Fredag för revolution"

Brandbombsattacken kan ha utlösts av Hamas uppmaning till palestinier om att delta i en såkallad "fredag för revolution" i dag.

Spänningen är fortsatt hög och Israel har förbjudit palestinska män under 40 år från att delta i fredagsbönen i al-Aqsamoskén i Jerusalem.

Israeliska soldater sköt ihjäl en palestinsk man som knivhögg och skadade en soldat i den judiska bosättningen Kiryat Arba på fredagen.

Mannen hade förklätt sig till journalist vilket gav honom en möjlighet att närma sig soldaterna utan att stoppas, upåpger israeliska militärkällor.

Eldfängt läge

Israel har skakats av en serie våldsdåd mot civila, soldater och poliser efter att Israel på egen hand ändrade besöksreglerna vid den vördade moskén på Tempelberget.

Vågen av palestinska attacker började för en månad sedan under det judiska nyåret, då Israel tillät judar att besöka moskén. Sju israeler och ett trettiotal palestinier har dödats i våldsamheter sedan dess.

FN:s säkerhetsråd har kallats till extra möte senare på fredagen med anledning av det upptrappade våldet.

Mötet hålls på begäran av Jordanien som bär ansvaret för administrationen av al-Aqsamoskén som är den tredje heligaste moskén inom Islam.

Palestiniernas FN-sändebud Riyad Mansour beskriver läget som "mycket explosivt" .

Han uppmanar säkerhetsrådet att stoppa våldet, som hotar att leda till en tredje intifada - eller ett palestinskt uppror - mot Israel.

Diskussion om artikeln