Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fredagssnackarna: Kommunen kan inte sköta allt

Från 2015
Petri Horttana och Ilse Klockars,
Bildtext Petri Horttana och Ilse Klockars.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Man ska agera själv och inte sitta hemma och vänta på att någon annan ska göra det. Så upprätthåller man livskraften i en by försäkrar Yle Västnylands fredagssnackare.

Frågan om byars livskraft och närservice i västnyländska byar aktualiseras då Virkby blir av med sin hälsostation på samma gång som Svartåborna hoppas på ett nytt skolcentrum.

Fredagssnackarna Ilse Klockars från Hangö och Petri Horttana från Karis uppmanar folk i byarna till medborgaraktivism. Det gäller att själv vara aktiv för att det som finns i byn ska hållas kvar, säger Klockars.

- Aktiva människor tenderar att dra till sig andra aktiva människor.

Sjundeå och Backgränd visar vägen

Horttana nämner diskussionerna om Y-tågen som ett gott exempel.

- Sjundeåborna ropar högt om Y-tåget och nu får de kanske behålla sin tågförbindelse. Det här sker medan Hangöborna tiger.

Backgränd är ett annat gott exempel på en livskraftig by, menar Horttana.

- Backgränd blev för fem år sen vald till Årets by. Där finns det väldigt aktiva unga människor. Det flyttar till och med barnfamiljer dit.

En by kan rädda ett träd

Horttana ger ett beskrivande exempel för att förtydliga sin ståndpunkt:

- Det växer ett vackert träd vid en väg i en by och någon klagar på att det skymmer sikten. Då kommer kommunen och ska ta ner trädet. Om hela byn står i vägen sågar ingen ner trädet.

"Kommunen kan inte sköta allt"

Det är viktigt att inse att det inte längre i dag är realistiskt att räkna med att kommunen ska sköta allt, poängterar Klockars. Det gäller att ta ansvar för sitt eget liv och samhälle för att vara en del av det samfund man lever i, tillägger hon.

- Vi har vuxit upp i ett välstånd och lärt oss förvänta oss att kommunen ska spola ishockeyplanen åt oss på varje liten sandplan. Om man vill att barnen ska kunna åka skridskor får man väl spola planen själv.

Vad är påriktigt viktigt?

Klockars tycker att folk i dagens ekonomiskt kärva tider borde visa en vilja och förmåga att själva fundera över det egna utbudet.

- Det kan vara bra att tänka på vad som på riktigt är viktigt för mig. Det här i stället för att gnälla och skrika om att precis allting ska bevaras. Det handlar inte om att undgå att skära ner utan i stället utveckla någonting nytt, säger Klockars.

Andra samtalsämnen under fredagssnacket den 16 oktober var minnesmonumentet i Hangö och polisen som efterlyser billiga pizzor.

Fredagssnack podcast: Ilse Klockars och Petri Horttana 16.10

21:13

Effektivera!