Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Han rappar för Syrien

Från 2015
Uppdaterad 17.10.2015 09:06.
Programmet är inte längre tillgängligt

Omar Offendum bor i USA, men har sina rötter i Syrien. På fredag kväll uppträdde han med arabisk hip-hop på Ääniwalli i Vallgård.

Hemma är inte där dina mor-eller farföräldrar är begravna, hemma är där dina barnbarn föds och växer upp.

― Omar Offendum

Offendum har svar på hur man kan få de 15 000 flyktingar som väntas till Helsingfors att känna sig hemma.

- Man måste få dem att känna sig så välkomna som möjligt. De första månaderna och till och med åren är avgörande. Min erfarenhet av syrier är att de är självständiga och företagsamma, de vill jobba och bli en del av samhället. Jag hoppas att finländarna ser det här och välkomnar dem.

Omar Offendum jobbade tidigare som arkitekt och livnär sig i dag som poet, musiker och aktivist. Los Angeles-bon är i dag ett stort namn i den växande arabiska hip-hopscenen.

Omar Offendum rappar för Syrien
Bildtext Öppna era hjärtan. Syrierna behöver er nu mera än någonsin. säger Omar Offendum som kommer att uppträda på festivalen MEFA som presenterar musik och film från Mellanöstern.

Det bor dubbelt fler människor i Offendums nuvarande hemstad än i hela Finland. Frågan om hur stor en stad ska vara för att verkligen kunna erbjuda kulturell mångfald, så att ingen sticker ut, är intressant och svår, säger Offendum.

- Det är naturligt att städer växer och förändras. Folk borde alltid blicka framåt. En av mina mentorer har gett mig ett viktigt citat: Hemma är inte där dina mor-eller farföräldrar är begravna, hemma är där dina barnbarn föds och växer upp.

Omar Offendum uppträder på Ääniwalli från och med klockan 21. Här kan du se hela programmet på Middle east film and arts festival.

Här kan du höra en intervju som Linnea de Chapelle gjort med Omar Offendum: