Bordellmammas visor och andra förbjudna låtar
Idag är man bara några klick ifrån nästan vilka låtar som helst men det fanns också en tid då Yle hade ett skivråd som gick igenom vilka låtar som var olämpliga med tanke på moral och etik.
Men det var inte enbart på Yle som man hade en form av musikcensur. Också på SR och legendariska BBC har man så sent som på 90-talet lagt dödskallestämpel på en del låtar.
Att kalla låtarna för ”förbjudna” skulle vara aningen missvisande för det har under åren mera varit fråga om begränsningar. Trots att det var väldigt få timmar som radion sände per dag så fanns det faktiskt redan på 50-talet ett s.k. skivråd på Yle.
Uppgiften var inte enbart att rata låtar som hade ett alltför politiskt färgat innehåll eller kunde uppfattas som provkativa utan det kunde också gälla kvaliteten. T.ex. sångröster som man uppfattade som lite falska så klassades till C-kategorin. De skivorna blev sällan spelade i radion medan A och B-låtarna kunde höras mycket oftare.
Sjung inte om sprit
På 60-talet stod Yle inför nya utmaningar och många artister testade gränserna. Det var faktiskt Rundradions förvaltningsråd som då bestämde vad som var lämpligt att spela i radion och vilka låtar som blev ”hyllvärmare”. Domen föll till exempel över Juha Vainios Regina Rento och Paavo Paavo, M.A. Numminens Laki epäsiveellisten julkaisujen levittämisen ehkäisemisestä och Irwin Goodmans Homma käy, Poliisi on pop, Uusi Paavo och Ei tippa tapa.
Sex å sånt
Men det var inte enbart i Finland som man ville skydda lyssnarna från omoraliskt och osedligt leverne.
Tjänstemännen på BBC stod och skrapade sig i huvudet då låten ”Je Táime Moi Non Plus” plötsligt toppade listan i England 1969.
Låten var bokstavligen en orgasm framför mikrofonen och det hela slutade med att Jane Birkin och Serge Gainsbourg blev förbjudna att uppträda på Top of the Pops vilket var en historisk händelse. Det hade aldrig förr hänt att en Nr 1 låt på listan inte skulle ha medverkat i TV-programmet.
Då låten så småningom nådde Finland så hittade man tydligen inget par som ville göra det som Birkin och Gainsbourg hade gjort men i alla fall i mixningen gav man riktigt ordentligt med utrymme åt basgitarren.
Bordellmammas pöjk
På Sveriges Radio så startade man också 1959 en form av intern censur av sitt eget skivarkiv. Censuren kunde drabba låtar som hade för utmanande texter, reklaminslag eller dylikt. En del artister kunde också anses som olämpliga. Jazz- eller poparrangemang av klassiska stycken blev också placerade på den dödskallemärkta hyllan.
Det fanns dock inget formellt förbud mot att spela de här styckena i radion men det fungerade som en varning att ”fundera en gång till om det verkligen är motiverat”.
En av de artister som var helt förbjuden att spelas på SR:s kanaler var Johnny Bode som under andra världskriget fascinerades av nazismen och han blev något av en enfant terrible inom svenskt kulturliv. 1968 spelade han in skivan ”Bordellmammas visor” som inte heller fick många spelminuter i svensk radio.
Senare blev Eddie Meduza någon form av nytappning av Bode. Owe Thörnqvist blev också placerad i den speciella hyllan bl a med låten ”Födelsedagen”, eventuellt för den morbida texten.
Cola blev Cherry
För public service bolag har det också varit knepigt med låtar som innhåller produktmärken i texten.
Ända fram till 90-talet var det helt avgörande för artister och band att deras nya låtar kom in på BBC:s spellistor och en del har till och med kompromissat i sina texter för att inte stöta sig med dem.
Ett exempel är The Kinks och låten ”Lola”, som handlade om en transvestit. Det var inte innehållet i låten som BBC opponerade sig mot. Genast då man hade bytt ut textraden I met her in a club down in old Soho where you drink champagne and it tastes just like Coca cola till I met her in a club down in old Soho where you drink champagne and it tastes just like cherry cola blev den spelad.
Paul Simons låt Kodachrome blev också svartlistad på SR då den kom ut 1973.
Gulfkriget lade sordin på krigslåtar
Då England gick med i Gulfkriget i början av 90-talet så gjorde BBC en lång lista på låtar som man ansåg att just då var olämpliga att spela i olika program. Det var också många kommersiella radiostationer som följde den här rekommendationen.
På listan fanns hela 68 låtar som till exempel Back in the USSR (The Beatles), Atomic (Blondie), Buffalo soldier (Bob Marley and The Wailers), In in the army now (Status Quo) och In the air tonight (Phil Collins).
Vad är för fräckt?
Idag existerar inte den här formen av självcensur längre. De flesta radiokanaler jobbar idag utgående från spellistor, om man undantar specialmusikprogram, där det är redaktörerna själva som avgör vilka låtar som de spelar.
Yle slutade med sitt interna censureringssystem redan 1972. Men då och då dyker det upp låtar som det kan bli diskussion om.
För några år sedan var det faktiskt en av cheferna Svenska Yle som krävde att låtarna Candy shop (Baseballs) och Herrarna i hagen (Fredrik Swahn) placeras på hyllan p.g.a textinnehållet. Motargumentet att Herrarna i hagen är en visa från slutet av 1800-talet troligtvis sjungen av Hilma Ingberg i Bromarf och senare inspelad av både Hootenanny Singer och Cumulus vann ingen större genklang.
Låten som fick den unga programledaren att rodna
Före spellistornas tid var det fritt fram för redaktörerna själva att välja musik som till stämning och innhåll passade in i det tema som diskuterades. Jag började karriären som programledare på Riksradion som det då hette och programmet hette Magasinet. Ett eftermiddagsprogram där man diskuterade det som ur ett icke-aktuellt samhällsperspektiv kunde vara intressant för lyssnarna.
Programmet krävde en ganska gedigen musikalisk kunskap eftersom ämnena kunde variera stort från en dag till en annan och tiden att förbereda sig var inte många timmar.
Och ibland hände det ju misstag. Som den gången då vi hade ett inslag om butikernas öppethållningstider och jag hade hittat en låt med Robban Broberg som jag tyckte mig ha hört någongång tidigare och jag kom ihåg att han sjöng något om snabbköp men titeln tittade jag inte så noga på. Men då Robban börjar låten stod det klart att valet kanske inte var helt klockrent. Och det blev bara värre. Som tur var blev det nyheter då låten var slut så jag behövde inte förklara mig desto närmare.
Utmanare in på Vegatoppen
Både Sam Smith och Juha Mulari lyckades ta sig in på Vegatoppen den här veckan vilket betyder att det var dags att ta farväl av både Cajs-Stina Åkerström och och Loreen.