Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Det här är du egentligen sugen på

Från 2015
Broccoli i vatten.
Bildtext Skulle du ta med broccoli till bion i stället för godis?
Bild: CC / Debora Cartagena

Är du sugen på godis? Egentligen är det en broccolibit du suktar efter.

Brittiska experter har kommit fram till vad vi egentligen behöver när vi är sugna på olika ohälsosamma grejer, det skriver Aftonbladet. Det mest revolutionerande är att du istället för godis egentligen är sugen på broccoli.

Vi kollar upp saken med kost- och näringsrådgivare Nina Westerback.

Jag är sugen på godis

Ifall du är sugen på godis behöver du krom, eftersom det hjälper till att balansera insulinnivåerna. Du är sugen på något sött eftersom du har lågt blodsocker.

Ärtskidor.
Bildtext Ärter kan stilla sötsuget. Men bäst är nog att se över hela sin kost.
Bild: Patrick Holmström

- Men nog är det lite förenklat att börja äta broccoli i stället. Krombehovet som man kan få tillfredsställt med broccoli är bara en del av sötsuget. Jag tror att det i de flesta fall inte hjälper ett dugg, säger Nina.

Den bästa metoden är att se över hela sin kost och undvika blodsockertoppar. Dra ner på snabba kolhydrater så får du en mer jämn nivå på blodsockret.

Vill du ändå testa på att käka krom i stället för godis ska du äta broccoli, gröna ärtor och vindruvsjuice.

Jag är sugen på choklad

Är du sugen på choklad vill du egentligen ha magnesium. Speciellt mörk choklad och kakao innehåller magnesium. Och vet du vad? Det är helt okej att äta lite mörk choklad. Tjohej!

Vill du spara på chokladen kan du äta mörka bladgrönsaker, nötter, frön, fisk, bönor, avokado, yoghurt och bananer.

Jag är sugen på chips och kolhydrater

Längtar du efter chips kanske du egentligen behöver natrium. Natrium reglerar vätskebalansen i kroppen och balanserar blodtrycket. Så är du väldigt törstig eller har lågt blodtryck kan natrium vara det som hjälper.

Bildtext Ät en banan och bli lycklig.

- Men du kan ha brist på många olika mineraler och därför känna ett saltsug. Naturligt innehåller salt en blandning av magnesium, zink, järn och alla möjliga mineraler du kan ha brist på, säger Nina.

Vad kan du då äta i stället för chips för att stilla ditt behov av natrium? Jo, torkad ansjovis (mums), selleri eller morötter.

Om du är sugen på kolhydrater kanske aminosyran tryptofan är problemet. Det behövs för att bilda serotonin, som är ett hormon som bland annat reglerar kroppens tarmrörelser och ger mättnadssignaler till hjärnan. Serotonin gör dig också glad. Har du brist på det kan du känna dig deprimerad. Den som lider av brist på tryptofan kan därför känna sig på dåligt humör och lite ångestfylld.

Är det kolhydraterna du suktar över kan du äta kalkon, ägg, bananer eller valnötter. Så ät en banan och bli lycklig.

Därför är vi sugna på olika saker

En del kan inte få nog av godis, medan andra lätt kan sluka två påsar popcorn helt själv. Vad beror det på? Jo, det är nämligen så att människor har olika typer av sug. Vissa har ett specifikt sockersug – de vill ha lösgodis eller russin eller något annat som har ett högt sockerinnehåll som snabbt höjer blodsockret.

- Andra vill ha något som innehåller både kolhydrater och fett, och då kommer vi in på just chips, som är stärkelse och fett i en viss kombination.

Det har att göra med hur signalsubstanserna i hjärnan hänger ihop, och det är jätteindividuellt.

En annan sak man kan vara sugen på är choklad och glass.

- I de här fallen har vi att göra med fett och socker, och det har i sin tur att göra med hur signalsubstanserna i hjärnan hänger ihop, och det är jätteindividuellt. Så vi får olika upplevelser av olika typer av sött, helt enkelt.

Har man brist på signalsubstanserna serotonin eller dopamin i hjärnan kan man känna att man behöver en liten kick – en kick som kan komma från till exempel popcorn.

Överdosera inte på magnesium

Nu kanske du läser det här och vill ändra på din kost. Men kom då ihåg – ät maten som innehåller ämnena, inte tabletter och tillskott. Varför det då? Jo, om du inte har en brist så kanske du får för mycket av ämnet i kroppen. Som exempel kan vi ta magnesium.

- Man kan få brist på till exempel kalcium. Magnesium och kalcium är ett par, så tar man för mycket av det ena kan det bli brist på det andra och då börjar kroppen ta från skelettet istället för att kompensera.

en manlig docka med bar överkropp
Bildtext Spända muskler som vägrar slappna av? Testa magnesium.

Du ska veta att du har en brist på magnesium för att det ska vara värt att ta ett tillskott. Ifall du har väldigt stela muskler, mycket sendrag eller så kallade restless legs, kan det betyda att du har en brist.

Är du en äldre kvinna som käkar blodtrycksmedicin är det stor risk att du lider av magnesiumbrist. Vissa idrottare kan också ha brist eftersom de förbrukar så mycket av det.

- En vild uppskattning är att några tiotals procent i Finland lider av magnesiumbrist. Det är en betydande del, och det beror kanske på att man inte äter så mycket äkta och riktig mat. Också vissa mediciner, till exempel blodtrycksmedicin kan ge brist.

Hur är det med dig? Klarar du av att lämna godiset i hyllan och i stället äta grönsaksstavar och dipp på filmkvällen? Om du är en av de få som gör det – kommentera gärna och förklara hur du lyckas med den (för många) omöjliga uppgiften!

Mer om ämnet på Yle Arenan