Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Peter Lüttge: Mitt i allt är man med i en musikvideo

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
The making off Drifters' Collectives musikvideo Any Day Now
Bildtext Den arga pizzeriaägaren
Bild: Yle/Peter Lüttge

Under mina drygt 25 år som mer eller mindre offentlig person i Svenskfinland har jag fått en och annan förfråga om jag kunde delta i olika tillställningar. Som föredragshållare, tolk, reklamröst, moderator, paneldeltagare, diskussionsledare, översättare m.m.

Ofta tackar man ja, ibland säger man nej. Man tycker att man har varit med om det mesta. Men ibland dyker det ännu upp något nytt. Någonting man inte har gjort förut. Och någonting man inte kan tacka nej till.

The making of Drifters' Collectives musikvideo Any Day Now
Bildtext Jag försöker mig på att vara arg
Bild: Andreas Af Enehielm

Som här om dagen, när Andreas Af Enehielm, gitarristen i Helsingforsbandet Drifters' Collective inboxade mig och frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp som skådespelare i deras nya musikvideo.

Jag sade ja men med två förbehåll: jag ville höra låten först och ville veta vilken roll jag skulle spela. Låten, Any Day Now, tyckte jag om direkt. Annat var det med min roll: en arg pizzeriaägare med "short man syndrom". Det var det sistnämnda jag hade lite svårt med. Förvisso är jag kort, men...

Kaotiska inspelningar

En dag innan videon skulle bandas kom regissören Johan Karrento hem till mig för att rota i min garderob. Han valde svarta skor, svarta kostymbyxor och en stilren Jokamiesskjorta. Nästa dag skulle jag infinna mig på en pizzeria i Tölö. Kl 15.

Jag kom en kvart försenad men var ändå en halv timme för tidigt. Musiker, ni vet.

I pizzerian fanns en mängd ungt folk, bandmedlemmarnas vänner som utnyttjades skamlöst som statister. Bandet själv medverkar i videon både som band och i olika roller. Det fanns bara en enda riktig skådespelare på plats: Fabian Silén som spelar huvudrollen i musikvideon.

Regissören Karrento och fotografen Max Smeds försökte behärska kaoset med den äran. Jag får i alla fall precisa anvisningar om hur jag skall agera, var jag skall vara och när jag inte får synas. Det sista var det viktigaste. Det var trångt i pizzerian och mest stod man i vägen: för kameran, för personalen, för skådespelarna.

Efter ett par timmar var vi färdiga på pizzerian. Jag for hem och karavanen drog vidare till nästa inspelningsplats.

Release Gig

En och en halv månad senare var videon färdig och det blev videoreleasekonsert på klubben Semifinal i centrala Helsingfors. Förstås ville jag vara närvarande. Jag hade nämligen aldrig tidigare sett Drifters' Collective live on stage. Men innan pojkarna hiphopade loss visades videon på en stor skärm.

The making of Drifters' Collectives musikvideo Any Day Now
Bildtext Publiken tittade, lyssnade och gungade
Bild: Yle/Peter Lüttge

Och här, mina damer och herrar, liebe Musikfreunde, är den nu. Världens första musikvideo med mig i en liten roll som arg pizzeriaägare med "kort man syndrom".

The making of Drifters' Collectives musikvideo Any Day Now
Bildtext Drifters' Collective är tighta på scen
Bild: Yle/Peter Lüttge

Efter videon var det sedan dags för spelningen. I en fullsatt klubb. Eller nej, en fullstått klubb. Och det var bra ös. Mycket bra ös.

Drifters' Collective är ett renodlat finlandssvenskt band men spelar det oaktat en hiphop som för tankarna snarare till London eller Berlin än till Helsingfors. Tighta är de. Och det svänger rejält.

Drifters' Collective är:
Victor Bäck
Fredrik Ginman
Andreas Af Enehielm
Theo Af Enehielm
Alec Koskinen
Niclas Lundström

Mer om ämnet på Yle Arenan