Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dave Benton: När man funnit lyckan kommer allt annat på köpet

Från 2015
Uppdaterad 18.10.2015 11:36.
På resande not - Dave Benton
Bildtext Dave Benton gästar På resande not
Bild: Parad Media

Veckans gästartist i På resande not älskade Eurovision Song Contest redan som liten pojke hemma i Västindien. Vid 50 års ålder vann Dave Benton hela tävlingen för Estlands räkning.

Född på Aruba, som tillhör Nederländerna, följde den unge Dave Benton noga med den vidunderliga och fascinerande sångtävlingen borta i Europa. Dels via veckotidningar, dels via de holländska nyhetsjournaler som visades före filmen på biograferna.

- Jag gick på bio bara för att få se vem som hade varit med och vem som hade vunnit, berättar Dave Benton. Men jag trodde aldrig att jag skulle kunna vara med själv. Jag bara ju bara en grabb från öarna, vem skulle be mig att sjunga där?

Som vuxen flyttade Dave Benton till Europa där han jobbade som musiker i många år. Efter att ha mött den stora kärleken under ett jobb på ett kryssningsfartyg flyttade han 1997 till Estland.

- Estland var fullständigt nytt för mig. Jag som älskar stora städer och som trodde att jag sett det mesta kom till ett land där allt var grått och där allt var tyst. Först frågade jag mig själv vad jag gjorde där.

- När jag flyttade till Estland hade jag femhundra dollar i fickan och inga kontakter förutom min blivande frus vänner och familj. På samma sätt som jag fick börja från botten och arbeta mig upp så fick Estland börja om från början. Jag har fått se Estland växa upp och bli det land det är idag. Jag har fått se Tallinn blomstra ut till den stad det är idag. Jag är väldigt glad för den erfarenheten.

Efter fyra år i Estland fick han chansen att tävla i ESC tillsammans med den nästan trettio år yngre Tanel Padar. Dave Benton hoppade på tåget och till de flestas stora förvåning vann "Everybody" hela finalen i Köpenhamn. Året efter fick Estland stå värd för tävlingen och visa upp sig för världen.

Idag är Dave Benton mer aktiv än någonsin. När Eurovision Song Contest firade sitt 60-årsjubileum i London tidigare i år bjöds han och Conchita Wurst som enda vinnare in till en stor konferens där tävlingens utveckling diskuterades.

Just nu förbereder han sig för en ny säsong av julkonserter runt om i Estland och skulle gärna ge julkonserter även i Finland.

- Jag skulle aldrig ha gissat hur mitt liv skulle bli men jag har en egen teori om varför allting lyckats för mig, säger Dave Benton. Det var lycka som fick mig att flytta till Estland. Jag hade ingen karriär men jag var lycklig.

- Jag är helt säker på att när man väl hittat lyckan så kommer alla andra bra saker på köpet. Som att vinna Eurovision Song Contest, till exempel.

Mer om ämnet på Yle Arenan