Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hjälp! Vi tvingas duscha i kallt vatten!

Från 2015
Två barbiedockor står i duschen
Bild: Eva Frantz

Hej Grannakuten! Vi är nyblivna sambor och har skrivit på ett hyresavtal för ett år. Garantisumman är 1000 euro, månadshyran 500 euro plus värme.

När vi flyttat in visade det sig att varmvattnet inte räcker till för oss båda. Man kan duscha i fem minuter, sedan räcker det en dryg timme innan det finns varmvatten för fem minuter till. Vi har en väldigt sportig livsstil, så ibland blir det upp till två duschar per person och dag.

Vi hade ingen möjlighet att kolla upp detta före hyresavtalet gjordes upp. Hyresvärden är inte beredd att sätta in en större varmvattenberedare eftersom lägenheten ska säljas efter att hyresperioden är slut.

Frågan är om vi har rätt att häva hyresavtalet utan att betala någon ersättning, och om inte, vad skulle vara en skälig ersättning i så fall? Hyresvärden låter oss nog säga upp kontraktet men behåller i så fall de 1000 euro vi betalat i garantisumma, vilket vi som studerande inte har råd med!

Tacksam för svar!

Sign. Nyblivna sambor som duschar kallt

Jurist Marina Furuhjelm svarar:

Ett tidsbundet avtal kan du som hyresgäst i praktiken inte säga upp utan att ha en hävningsgrund. Alla hävningsgrunder finns stadgade i lagen, du kan inte hitta på egna.

I det här fallet är det ganska svårt att dra gränsen. Problemet är att frågeställarna har för lite varmvatten, men de har ju ändå varmvatten.

För att kunna häva ett avtal måste du kunna hänvisa till ett väsentligt fel. Om frågeställarna inte hade haft tillgång till varmvatten alls tycker jag att det hade räknats som ett väsentligt fel, för en hyresgäst ska kunna räkna med att få tillgång till varmt vatten. Men hyresvärden har ju inte lovat att de ska kunna duscha fyra gånger per dag, och det är ju annars också lite ovanligt med så många duschar när man inte är en stor familj. Så min tolkning är att det blir svårt att häva det här avtalet.

Nedsatt hyra en möjlighet

Frågeställarna kan däremot ha rätt till en hyresnedsättning. Från den tidpunkt då de meddelat hyresvärden att vattnet inte räcker till kan de få en lägre hyra.

Om de vill säga upp avtalet i förtid har de egentligen inte en lagstadgad rättighet att göra så. Men de kan diskutera! Nu har ju hyresvärden sagt att hen ämnar behålla garantisumman på 1000 euro om avtalet sägs upp, men hyresgästerna kan ju komma med ett motförslag på exempelvis 500 euro. De måste helt enkelt förhandla sig fram.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan