Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skandal kring fotbolls-VM i Tyskland

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2015 21:34.
Arkivbild från 2006 där 10 000 fotbollsfans tittar på Tyskland-Sverige-matchen i München under fotbolls-vm 2006.
Bildtext Arkivbild från 2006 där 10 000 fotbollsfans tittar på Tyskland-Sverige-matchen i München under fotbolls-vm 2006.
Bild: EPA/FRANK MAECHLER

Fotbolls-VM i Tyskland år 2006 var med största sannolikhet köpt. Tidningen Der Spiegel skriver idag att mutor ska ha varit inblandade då Tyskland tilldelades turneringen.

Inför valet den 6 juli 2000 ska den tyska organisationskommittén ha öppnat ett hemligt konto. In på kontot flöt 10,3 miljoner schweiziska franc inbetalade av den tidigare Adidas-chefen Robert Louis-Dreyfus. Det ska ha handlat om ett privat lån.

Enligt tidningen Der Spiegel ska en del av pengarna ha använts för att muta de fyra asiatiska representanterna i det internationella fotbollsförbundet Fifas exekutivkommitté.

Med stöd av de asiatiska delegaterna valdes Tyskland till värdnation med rösterna 12-11.

Beckenbauer och Niersbach inblandade

Ett och ett halvt år före turneringen ville Louis-Dreyfus ändå ha tillbaka pengarna. Organisationskommittén betalade då tillbaka de 6,7 miljoner euro som fanns kvar på kontot.

Av dokument som Der Spiegel har tagit del av framgår att organisationskommittén fick hjälp av Fifa för att återbetalningen inte skulle väcka uppmärksamhet. Pengarna var ett tyskt bidrag till öppningsgalan i samband med VM. En gala som aldrig hölls.

Enligt Der Spiegel visste den dåvarande chefen för den tyska organisationskommittén Franz Beckenbauer om betalningarna. Också den nuvarande chefen för det tyska fotbollsförbundet Wolfgang Niersbach ska ha varit inblandad.

Varken Beckenbauer eller Niersbach vill kommentera uppgifterna i tidningen. De asiatiska delegaterna som misstänks ha tagit emot mutorna vill inte heller kommentera fallet.

Enligt nyhetsbyrån AP kommer Fifa nu att undersöka om det förekommit mutor i samband med valet av värdland.

Diskussion om artikeln