Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bostadslös: "Folk ser oss som skräphögar, inte människor"

Från 2015
En hemlös person i slitna kläder sitter vid ett bord.
Bildtext Åbobornas inställning till hemlösa har försämrats enligt den långtidsbostadslösa "Tassen".
Bild: Yle/Adrian Perera

Mannen vid skrivbordet är skäggig och solbränd. Han har varit hemlös i 12 år. Han vill vara anonym, men går med på att kallas för Tassen.

- Senaste gången som jag intervjuades så blev jag misshandlad av en annan hemlös.

Orsaken till slagsmålet var att de hemlösa har olika åsikter om varför en person är bostadslös.

- För mig är det här ett val. Förstås kunde jag söka mig till ett boende, men de påminner nästan om fängelsen. Min inställning är att jag klarar mig. Det är värre för dem som tvingas till det här livet, förklarar Tassen.

Kallare klimat i Åbo

Några stora förändringar har inte skett bland de bostadslösa i Åbo. Ett antal unga narkomaner har tvingats ut på Åbos gator, men majoriteten av de bostadslösa är människor i medelåldern som har alkoholproblem och diabetes, förklarar Tassen. Medellivslängden för en hemlös ligger kring 60.

- Men attityderna mot hemlösa bland Åboborna har ändrat mot det sämre hållet. När romerna dök upp i stadsbilden klumpades vi ihop med dem. Folk här ser oss som skräphögar, inte människor.

En dag i Tassens liv ser ut på följande sätt: han stiger upp tidigt och går 10 kilometer på jakt efter pantflaskor och -burkar. Sedan blir det en kopp kaffe och gröt på Elokolo. På eftermiddagen siktar Tassen in sig på ytterligare 20 kilometer i pantjakt.

- Det tär på skorna, men det är bättre än de där jäkla byråerna och deras byråkrati. Det är verkligen tungt. Missar du ett formulär tar det flera veckor innan allting blivit utrett. Hellre går jag 30 kilometer.

Oroade för sitt understöd

Pertti Kenttä arbetar för nykterhetsföreningen Elokolo i Åbo. Enligt Kenttä är många bostadslösa oroliga för hur asylvågen ska drabba deras understöd.

- Också asylsökande som bor på flyktingförläggningar och nödboenden anses vara bostadslösa. Det betyder att vi nu har 30 000 nya hemlösa i landet. Det hjälper inte landets bostadslösa, men det försämrar knappast heller deras ställning märkbart.

Kenttä målar upp en dyster framtidsvision där varje bostadslös får kämpa om en sinande mängd pengar.

Anser du att det här har gjort att de bostadslösa mer främlingsfientliga?

- Det är snarast frågan om att de är oroliga för sin framtid. Det har inget med hudfärg eller kultur att göra, tror jag.

Tassen instämmer.

- Politikerna i det här landet har glömt oss totalt.

För att underlätta situationen har de flesta bostadslösa ordnat hemliga understödsformer enligt Kenttä.

- Om vi tar Elokolo som ett exempel. För de allra flesta är det en plats där man tar en billig kopp kaffe och umgås, men Tassen brukar lämna pengar hos oss ibland. Då har han något att leva på när det verkligen kniper.

En kaffemugg och smulor på ett fat. I bakgrunden sitter en person och njuter av kaffe och bulla.
Bildtext Enligt missbrukararbetaren Pertti Kenttä har många utsatta egna hemliga stödlösningar. Där de flesta ser Elokolos kafé som en plats där man äter en förmånlig bulle, ser till exempel Tassen Elokolo som en plats att hålla pengarna i förvar.
Bild: Yle/Adrian Perera

Hemlöshetens många former

Det finns många olika typer av hemlöshet. Enligt den senaste undersökningen av finansierings- och utvecklingscentralen för boende, ARA, bor majoriteten av landets 10 000 hemlösa hos släktingar och vänner. I Åbo räknar man med cirka 200 bostadslösa totalt.

- Extremfallen - de som bor på gatan - ligger kring 10 personer. Men ingen bostadslös är den andra lik. Tassen till exempel gillar sprit, men vill vara för sig själv, säger Kenttä.

Kenttä har följt med Tassens liv en längre tid och menar att mannen ligger bortom alla vårdmöjligheter.

- Hans liv har gjort honom till enstöring. Jag hör hur hans leder knakar. Ibland är hans ansikte helt mörbultat och han har blivit bestulen på allt han äger. Åker han till en anstalt kräver de att han ska vara nykter, och det vill och kan han inte. Men och andra sidan om anstalten inte kräver nykterhet så är det så livet där att han inte står ut med det.

Enligt Kenttä har Finland missuppfattat bostadslösa missbrukares situation. Utgångspunkten är att en bostad ska ge missbrukaren tillräckligt med trygghet för att få bukt på missbruket.

Pertti Kenttä arbetar med bostadslösa.
Bildtext Missbrukararbetaren Pertti Kenttä arbetar med bostadslösa.
Bild: Yle/Adrian Perera

- Men sannolikheten är att missbruket fortsätter om hen inte får vård samtidigt. Jag upplever att Finland inte riktigt har förstått att missbruk är en sjukdom. Talar vi om äldre missbrukare som Tassen är det nästan grymt att kräva att de ska sluta dricka: spriten är den enda fixpunkt de har i livet.

Tassen själv ser ett konkret problem just nu: han behöver en ny sovsäck.

- Jo, jag behöver en vintersovsäck. Min nuvarande är en sommarvariant och den är allt för tunn. Men inte ska jag klaga: en av mina kompisar bor uppe i den arktiska kölden, skrockar Tassen.

I dag, lördag, uppmärksammas bostadslösa i hela landet med de Bostadslösas Natt. I Åbo erbjuder Elokolo kaffe och traktering från klockan 16-22.