Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lag för lag: Här är läget när fotbollsligan ska avgöras

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
SJK har guldläge i fotbollsligan
Bildtext SJK har guldläge i fotbollsligan.
Bild: Str / Lehtikuva

En sällsynt spännande ligasäsong ska avslutas. Två omgångar återstår. Tre lag riskerar ännu att åka ur. Fyra klubbar har fortfarande chans att bli mästare.

Nykomlingarna HIFK och Ilves spelar i fotbollsligan också nästa år. Det klarnade på torsdagskvällen, men i övrigt är det föredömligt fullt med frågetecken inför de två sista omgångarna.

Med bara en dryg vecka kvar av säsongen har åtta klubbar väldigt höga insatser, och kämpar antingen om guld, Europaplatser eller nytt kontrakt.

Yle Sporten reder ut förutsättningarna, klubb-för-klubb
SJK31166946-2254
RoPS31158838-2753
HJK311410740-3052
Inter311310845-3149
FC Lahti311211836-3247
IFK Mariehamn311012928-3242
KuPS319111131-3738
HIFK318131037-4137
Ilves311071429-4437
VPS31881535-4032
KTP317101425-4131
Jaro316101526-4028

1. SJK

Återstående matcher: Inter (b), Jaro (h).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 1-4.

Har guldläge och allt i egna händer. Två segrar räcker garanterat till titeln för SJK, men motståndet kunde vara enklare: Inter har fortfarande allt att spela för och sannolikheten är stor att också Jaro är toppmotiverat i sista omgången.

Lägg till att SJK på fem försök aldrig har besegrat Inter i ligan och att jumbo-Jaros senaste seger kom mot just SJK. Det finns med andra ord orsak för de som jagar att tro på poängtapp för Seinäjokilaget.

Går allt SJK:s väg kan laget säkra titeln redan på söndag. För det krävs seger mot Inter samtidigt som RoPS förlorar och HJK tappar poäng. Att guldet kan säkras gör Inter-SJK till det självklara valet som Yles huvudmatch i söndagens sändning från fotbollsligaomgången.

2. RoPS

Återstående matcher: KuPS (h), FC Lahti (b).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 1-5.

Bara en poäng efter SJK och om Seinäjokilaget inte tar full pott har RoPS chansen att ta hem titeln. Rovaniemilaget kan åtminstone inte klaga på motståndet. KuPS har inget att spela för, och inget talar för att Lahti har medaljchansen kvar i slutomgången.

Tidigare den här säsongen vann RoPS hemma över KuPS och tog också tre poäng borta mot Lahti, men hur är det med guldnerverna som sviktade borta mot Mariehamn i förra omgången? Tappar guldchansen redan på söndag om laget förlorar hemma mot KuPS samtidigt som SJK vinner i Åbo.

För HJK:s fans har säsongen varit tung.
Bildtext För HJK:s fans har säsongen varit tung.
Bild: Str / Lehtikuva

3. HJK

Återstående matcher: IFK Mariehamn (h), KuPS (b).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 1-5.

Floppsäsongen kan fortfarande avslutas med guldfest. HJK möter två motståndare som inte har något att spela för och tar Klubi sex poäng krävs inte mer än en förlust för SJK och att RoPS tappar poäng så får HJK fira för sjunde hösten i rad.

Samtidigt måste HJK också hålla koll på vad som händer bakom. Lahti och framför allt Inter kan ännu passera och om HJK inte slutar bland de tre främsta missar laget Europacupspel nästa år, en total katastrof för föreningen.

4. Inter

Återstående matcher: SJK (h), HIFK (b).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 1-5.

Inter slår SJK och av bara farten förlorar ett panikslaget SJK också mot ett hungrigt Jaro. RoPS avslutar darrigt med två oavgjorda, samtidigt som ett formsvagt HJK förlorar en av sina två sista matcher. Så när Inter i den sista omgången borta vinner över HIFK är Åbolaget mästare.

Väldigt osannolikt? Visst.
Totalt omöjigt? Absolut inte.

Med två omgångar kvar kan Inter fortfarande vinna guld, men ett mer realistiskt mål är trots allt att klättra ett pinnhål i tabellen, ta medalj och fixa Europacupspel.

FC Lahti kan sluta allt mellan tvåa och sexa.
Bildtext FC Lahti kan sluta allt mellan tvåa och sexa.
Bild: Lehtikuva

5. FC Lahti

Återstående matcher: Jaro (b), RoPS (h).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 2-6.

Kan faktiskt ännu sluta tvåa, men medalj förutsätter att lagen framför klappar ihop totalt och antagligen håller Lahti sin femte plats.

Lagets slutprogram är nämligen jobbigt: ett Jaro med kniven på strupen och ett RoPS som oavsett resultaten innan dess i sista omgången spelar för klubbhistoriens bästa placering.

6. IFK Mariehamn

Återstående matcher: HJK (b), VPS (h).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 5-8.

Cupguldet gör säsongen till en stor framgång, och i serietabellen finns tabellsexan i ingenmansland med långt upp till femman och nästan lika långt ner till sjuan. Inget att spela för annat än att ge Pekka Lyyski en fin avslutning på den långa karriären som IFK-tränare. Avslutar mot två lag som går in i spurten med betydligt högre insatser.

7. KuPS

Återstående matcher: RoPS (b), HJK (h).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 6-10.

Varken fågel eller fisk, KuPS har gjort den mest intetsägande säsongen av alla ligalag. Det mest spännande som hände var väl att Freddy Adu kom, sågs och smet ut bakvägen.

I de två sista omgångarna spelar KuPS ändå en nyckelroll i tätstriden då Kuopiolaget möter två guldkandidater. SJK hoppas att KuPS inte avslutar som avslagen poängmaskin för konkurrenterna.

8. HIFK

Återstående matcher: Ilves (b), Inter (h).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 6-10.

Kontraktet hundraprocentigt säkrat i och med att jumbon Jaro är utom räckhåll samtidigt som VPS och KTP ännu möts och bägge de lagen därför inte kan passera HIFK.

Nykomlingen avslutar helt utan press och kan vara nöjd med premiärsäsongen i ligan. HIFK har spelat flest oavgjorda av alla lag och förvandlas några av de kryssen till segrar är IFK ett lag för övre halvan nästa år.

Ilves har redan säkrat kontraktet
Bildtext Ilves har redan säkrat kontraktet.
Bild: Str / Lehtikuva

9. Ilves

Återstående matcher: HIFK (h), KTP (b).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 6-10.

Hålls garanterat kvar. Tillsammans med HJK:s kollaps den finländska säsongens största skräll, laget som alla tippade på placeringarna 11-12 har säkrat kontraktet med två omgångar kvar i och med att VPS och KTP möts och bägge därför inte kan passera.

Succésäsongen fick en märklig slutkläm med Keith Armstrong i tv-studion i stället för på tränarbänken. Ersättaren Marco Baruffato vill säkert avsluta med stil, och ett motiverat Ilves i Kotka den sista omgången känns som en förutsättning för att Jaro ska kunna överleva.

10. VPS

Återstående matcher: KTP (h), IFK Mariehamn (b).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 7-12.

Har gjort en utmärkt höst och har alla chanser att säkra kontraktet redan i den näst sista omgången. Vinner laget hemma över KTP på tillfälliga hemmaplan Karlsplan på söndag är saken biff och Vasa finns kvar på ligakartan. Misslyckas VPS med att ta en trepoängare blir också den sista omgången en nagelbitare, men fyra poäng på de två resterande matcherna räcker garanterat.

En annan fråga är om Juho Mäkelä med 15 mål hittills håller undan i täten på skytteligan.

11. KTP

Återstående matcher: VPS (b), Ilves (h).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 9-12.

Har allt i egna händer, med två segrar klarar sig KTP kvar också utan kval. Fyra poäng räcker garanterat för att undvika direkt nedflyttning, och om Jaro inte vinner någon av sina återstående matcher behöver KTP inte ens ta poäng för att undvika sista platsen.

VPS borta är givetvis en nyckelmatch i bottenstriden, men en mer tacksam uppgift än Ilves hemma är svår att tänka sig i slutomgången

Det är spännande tider för vänner av Jaro och VPS.
Bildtext Det är spännande tider för vänner av Jaro och VPS.
Bild: Str / Lehtikuva

12. Jaro

Återstående matcher: Lahti (h), SJK (b).
Matematiskt möjliga slutplaceringar: 10-12.

Jaro är illa ute. Riktigt illa ute. Förlorar laget mot Lahti på söndag samtidigt som KTP tar poäng blir Jakobstad utan ligalag redan den här veckan.

Och också om Jaro skulle lyckas vinna över Lahti är läget tufft i och med att Jaro i den sista omgången reser till Seinäjoki för att möta ett SJK som troligen ännu kämpar om guldet. Eftersom KTP i sista omgången ställs mot Ilves är det mest sannolika att Jaro behöver en storskräll mot SJK för att rädda kontraktet. Värst av allt för Jaro: det är inte ens säkert att sex poäng räcker för att undvika jumboplatsen.

Den näst sista omgången spelas söndag 18.10 kl. 14, den sista omgången söndag 25.10 kl. 13.
Bägge omgångarna sänds i TV2 med svenskt referat.

Diskussion om artikeln