Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö: Viktigt att de nyanlända integreras i samhället

Från 2015
Uppdaterad 17.10.2015 12:15.
President Sauli Niinistö i Yles program Ykkösaamu den 17 oktober.
Bildtext President Sauli Niinistö i Yles program Ykkösaamu den 17 oktober.

President Sauli Niinistö påminner om ansvaret för mänskligheten och betonar även vikten i att de nyanlända respekterar finländska värden, som till exempel demokrati och jämställdhet.

Niinistö uppskattade i Yles program Ykkösaamu på lördagen att flyktingströmmen kommer att öka under de kommande åren. Enligt Niinistö är det viktigt att de asylsökandes integrering lyckas.

– Nu har diskussionen fått en bra riktning eftersom man pratar om hur människor ska integreras i Finland.

När Niinistö blir frågad om konflikter som kan uppkomma understryker han vikten av att de som kommer till landet följer finländska värden.

– Jag använder nu den aningen slitna och kritiserade termen om att ”ta seden dit man kommer”. Det betyder att man respekterar demokrati, jämställdhet och de mänskliga rättigheterna som vi respekterar i Finland. När man lever enligt dessa värden finns det mycket utrymme för det mångkulturella i samhället, kommenterar presidenten integreringens villkor.

"Ansvar för mänskligheten"

Enligt Niinistö kommer inte flyktingarna till Finland för att bli hjälpta, de själva vill vara delaktiga i uppbyggandet av sina egna liv.

– Vi måste känna vårt ansvar för mänskligheten.

Niinistö säger att det finns en gräns i hur många flyktingar som Finland kan ta emot. Enligt honom ska man i den här situationen även ta Finlands arbetslöshetssituation i beaktande.

Presidentti Niinistö: Jossain menee raja, kuinka paljon voimme ottaa pakolaisia