Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt våldsamt i Israel

Från 2015
Uppdaterad 17.10.2015 13:08.
En kommunalarbetare tvättar gatan i Jerusalem där den palestinska tonåringen sköts ihjäl under lördagsmorgonen.
Bildtext En kommunalarbetare tvättar gatan i Jerusalem där den palestinska tonåringen sköts ihjäl under lördagsmorgonen.
Bild: EPA/ATEF SAFADI

Våldsamheterna mellan palestinier och israeler fortsatte i Jerusalem och på Västbanken även under lördagen då tre palestinier sköts ihjäl under morgonen.

Israeliska poliser sköt ihjäl en palestinsk tonåring i Jerusalem medan två palestinier dödades i staden Hebron på Västbanken.

Polisen säger att alla tre sköts i självförsvar.

Tonåringen i Jerusalem dödades då han drog en kniv då poliser bad honom att identifiera sig, uppger myndigheterna.

I Hebron sköt en kvinnlig polis en palestinsk kvinna som anföll henne med kniv. Ett par timmar tidigare hade en israelisk man skjutit ihjäl en palestinier som angrep honom med kniv i Hebron.

Spänningen är ständigt hög i Hebron, där ett par hundra judiska bosättare lever mitt bland tiotusentals palestinier.

Åtta israeler och trettiotre palestinier har dödats under den senaste månaden. Israelerna dödades i palestinska knivattacker medan alla palestinier har skjutits ihjäl av israeliska soldater, poliser och civila.

Rykten om al-Aqsamoskén utlöste knivattacker

Våldsamheterna började för en månad sedan under det judiska nyåret, då det började gå rykten om att Israel tänker ta över administrationen av al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem.

Oron bland muslimer i allmänhet och palestinier i synnerhet har underblåsts av att Israel har tillåtit allt fler judar att besöka moskéområdet under de senaste månaderna.

Enskilda palestinier har angripit israeler med knivar så gott som dagligen, trots att Israel har förnekat att man överväger att ändra det rådande läget kring moskén.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas har försökt lugna ner läget med att varna för att våld inte är någon lösning, men Israel anklagar Abbas och hans regering för att ha uppvilgat palestinier till våld.

Israel har skärpt säkerheten över hela landet, bland annat genom att förlägga soldater inne i många städer.

Man har också satt upp betongbarriärer kring palestinska områden i östra Jerusalem där de flesta knivhuggningar har ägt rum.

Rörelsfriheten har begränsats i gamla staden i Jerusalem och palestinska män under 40 år har inte fått besöka al-Aqsamoskén under fredagsbönen.

Många vanliga israeler har också börjat bära vapen då de rör sig ute.

Diskussion om artikeln