Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Planerat flyktingboende brann ner i Sverige

Från 2015
Uppdaterad 18.10.2015 10:41.
Det planerade flyktingboendet i brand i den nedlagda skolan i Ljungby, Sverige.
Bildtext Det planerade flyktingboendet i lågor under natten till lördag.
Bild: Räddningstjänsten Ljungby/SR

Flyktingboendet skulle inrättas i en nerlagd skola, vars huvudbyggnad totalförstördes i branden på natten till lördag i Ljungby som ligger i södra Sverige. Under natten till söndag brann det även i en annan nerlagd skola i Kungsbacka.

Räddningstjänsten larmades klockan halv två på natten svensk tid av en boende i huset bredvid skolan, skriver Sveriges Radio. Ingen människa skadades i branden.

Kommunen berättade på torsdagen om sina planer att använda skolan som flyktingboende och infromationsmötet om det planerade flyktingboendet på torsdagen var fullsatt. Kommunchefen Roland Eiman säger till SVT att andan under mötet i största allmänhet var positiv.

– Överlag var det väldigt positivt, det var många som frågade hur de kunde hjälpa till. Sedan fanns det också några som var negativa till det här, men det var ingen otrevlig stämning, säger Eiman.

Kan vara anlagd

Möbleringen av lokalen hade redan börjat. På fredagen hade man bland annat fört in sängar i byggnaden.

Polisen rubricerar händelsen som en grov mordbrand och misstänker att branden kan vara anlagd.

Flyktingförläggningar i Sverige har brunnit även tidigare under hösten. Exempelvis i september bröt en brand ut på ett asylboende för ensamkommande barn i Boden i norra Sverige.

På tisdagen brann även en barack som skulle fungera som boende för ensamkommande flyktingbarn i skånska Arlöv, dagen innan den skulle tas i bruk.

Ny brand under natten till söndagen

Under natten till söndag brann det även i en annan nerlagd skola i Kungsbacka kommun i Sverige. Branden förstörde ungefär hälften av byggnaden.

Kommunen hade tidigare utrett möjligheterna för att göra om skolan till ett asylboende, skriver Sveriges Radio.