Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Sjukledigheten är en rekommendation"

Från 2015
Läkare i vit rock.
Bildtext Det finns skillnader mellan hur långa sjukledigheter olika läkare beviljar.
Bild: Yle/Laura Pohjavirta

Läkarstuderande borde få bättre handledning i hur de ska skriva ut sjukledigt, säger chefen för Arbetshälsoinstitutets servicecentral Kari-Pekka Martimo till Yle.

Inom läkarutbildningen talar man väldigt lite om hur man ska bevilja sjukledigheter, trots att det här hör till läkarnas vanligaste uppgifter.

Arbetshälsoinstitutet ska börja ordna tilläggsutbildning för läkare så att de bättre kan avgöra patientens behov av sjukledighet. Enligt Martimo vet inte läkare ens själv att de inte är så bra på att avgöra hur lång sjukledigheten ska vara.

– Det här är ett problem som det tigits om länge. Om den första läkaren inte skriver ut ett intyg, så kan man alltid hitta någon annan som gör det. Det är en slump till vilken läkare en patient går till. Speciellt alarmerande är hur lite man utbildar läkarstuderande i att uppskatta längden på en sjukledighet, säger Martimo.

"För långa sjukledigheter"

Enligt Martimo är det tyngre för en läkare att arbeta med en missnöjd patient. Speciellt tungt blir det om patienten och läkaren är av olika åsikter. Det sociala trycket mot läkaren kan leda till att en sjukledighet beviljas trots att den inte behövs.

Läkarna skriver ofta ut för långa sjukledigheter, enligt Martimo. Patienterna är också av den uppfattningen att sjukledigheten är en order om att hålla sig borta från jobbet.

Så är det ändå inte, utan det handlar om en rekommendation, och känner man sig frisk är det okej att börja jobba igen trots att sjukledigheten fortsätter, säger Kari-Pekka Martimo på Arbetshälsoinstitutet.

Työterveyslaitoksen johtaja panisi sairauslomat uusiksi: Sairaan pitäminen pois työpaikalta ei edistä toipumista

Diskussion om artikeln