Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åländskt val – Ekonomin viktigast, inte självständighet

Från 2015
Uppdaterad 18.10.2015 22:10.
Valaffischer i Mariehamn inför lagtingsval på Åland.
Bildtext Valaffischer i Mariehamn inför lagtingsvalet på Åland.
Bild: Nya Åland / Lehtikuva

Det har varit en ganska matt valkampanj, enligt både politiker och väljare på Åland. Ikväll räknas rösterna till lagtinget och 16 kommunfullmäktige.

Det är inte bara ett lokalt val, vill man hävda i Mariehamn.

Det ekonomiska läget ger inte möjlighet till grandiosa vallöften. Det finns en ganska stor samstämmighet, säger Katrin Sjögren, ordförande för Liberalerna på Åland.

Och moderaternas Johan Ehn talar om en avvaktande försiktighet i åländsk politik. De gångna årens koalitionspolitik fortsätter med stor sannolikhet i någon form.

Ekonomin avgör

Vallokalen i stadshuset i Mariehamn har varit flitigt besökt under dagen. Här är det flera som talar för vård och omsorg, sjukvårdspersonalens löner. Det ger förstås ännu ingen antydning om exakt vilket parti de menar att driver de frågorna bäst.

Flera väljare intygar att de inte påverkas av de tre sista veckornas aktivitet på insändarsidorna. Inte heller valplakaten längs de åländska vägarna är viktigast. Det är den förda långsiktiga politiken som avgör valet av kandidat, vid sidan av hur det känns i plånboken.

Stadshuset i Mariehamn.
Bildtext Stadshuset i Mariehamn har varit välbesökt på söndagen.
Bild: Yle/Bengt Östling

”Nya tag”

Liberalerna är beredda att ledningen, enligt sina många stora valannonser. Partiet spelar på väljarnas önskan om snabba förändringar. Fyra år ska räcka med socialdemokrater, center och moderat samling i landskapets regering. Liberalerna vill tillbaka från oppositionskylan.

Men det är inte säkert att väljarna känner behovet av förändring, trots att liberalerna hoppas på det. Exakt vem de vill byta ut är inte klart, de talar om behovet av en framåtsyftande och förändringsbenägen landskapsregering, där liberalerna är med.

Valaffisch i Mariehamn.
Bild: Yle/Bengt Östling

Sosseledd borgerlig politik?

Det parti som blir störst får i allmänhet regeringsinitiativet, trots att det inte lyckades för Centern senast. Då blev centerordföranden Harry Jansson inte invald i lagtinget. Det ansågs därför klart att röstdrottningen Camilla Gunell från Socialdemokraterna skulle få ansvaret.

Men Centern fick finansministerposten och Moderat samling den tunga näringsministerposten.

Skämtsamt har man talat om en socialdemokratiskt ledd landskapsregering som har fört en borgerlig politik. Hur valet än går, så slutar det med en borgerlig majoritet i lagtinget.

Socialdemokraternas kandidat Arash Ghasemi saknar åländsk hembygdsrätt och kan därför kandidera endast i stadsfullmäktigevalet i Mariehamn. Kampanjfordonet är cykeln.
Bildtext Socialdemokraternas kandidat Arash Ghasemi saknar åländsk hembygdsrätt och kan därför kandidera endast i stadsfullmäktigevalet i Mariehamn. Kampanjfordonet är cykeln.
Bild: Yle/Bengt Östling

Inte rött, inte grönt – men brunt?

Nykomlingarna i det här valet kan ännu överraska. Åländsk demokrati kan lyckas samla missnöjesröster från dem som inte vill se flyktingar och andra invandrare på Åland, medan det gröna partiet Hållbart initiativ knappast lyckas locka väljare till sin politik.

På 1980-talet fanns ett grönt parti i Ålands lagting, men frågan har alltså inte ensamt fått något starkt väljarstöd.

Obunden Samling miste sina lagtingsmän under valperioden, de hoppade över till moderaterna. Men nu har de obundna återuppstått med nya krafter, och det kan finnas sådana väljare som inte gillar politik i politiken. Något vänsterparti har aldrig haft framgångar i åländska val.

Frågan är om de missnöjda alls går till vallokalen. Valdeltagande brukar inte stiga över 70 procent i lagtingsvalet. I år har närmare 40 procent förtidsröstat. Det tolkas som att intresset i år är större än vanligt.

Turistbroschyrer är en vanlig syn i Mariehamn, och turister är speciellt välkomna till Åland. Men flyktingar? Det har väckt debatt.
Bildtext Turister är speciellt välkomna till Åland. Men flyktingar? Det har väckt debatt.
Bild: Yle/Bengt Östling

Hallå Helsingfors

- Visst är detta ett viktigt val också för Finland. Åland är en självstyrande region i Finland, säger liberalernas ordförande Katrin Sjögren. Hon önskar lite mer nyfikenhet och öppenhet gentemot Åland, eftersom Åland tillhör Finland.

Johan Ehn från Moderat Samling fyller på med önskan om att få gehör för åländska önskemål gällande utvecklad självstyrelse.

- Om det skulle hetta till mellan Mariehamn och Helsingfors kan det gå annorlunda, om finska politiker inte visar vilja till konstruktiva lösningar och diskussioner.

Kraschar förhandlingarna om de små förbättringarna i självstyrelselagen kan självständighetspartiet Åländsk framtid få luft under vingarna. Det vill knappast Finland och inte heller majoriteten av ålänningarna. Men vinden kan vända, för många åländska partier.

- Om frågan hettar till, så kan viljan att hitta andra lösningar, att titta västerut, växa sig mera stark, antyder Johan Ehn.

Diskussion om artikeln