Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mästerverket Höstvisa fyller 50 år

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 09:58.
Tove Jansson
Bildtext Vägen hem var mycket lång... Tove Jansson skrev den mästerliga texten till Höstvisa
Bild: © Moomin Characters™

Erna Tauros och Tove Janssons mästerverk Höstvisa fyller 50 år i år. Ingen av de två upphovskvinnorna kan fira jubiléet, men det kan den sjungande skådespelaren Bo Andersson som var med då det begav sig. Han uruppförde sången år 1965 och har aldrig tröttnat på den.

- När den som ackompanjerar mig slår det första ackordet av Ernas melodi blir jag som en kapplöpningshäst, säger Andersson.

- Jag vaknar till och fylls av blod och lust att sjunga sången. Den är ett mästerverk, där sång och musik gifter sig med varandra på ett helt unikt sätt.

Höstvisa med Bo Andersson (1970) - Spela upp på Arenan


Höstvisa med Vikingarna

Bo Andersson är inte ensam om att älska Höstvisa. Den är en av de mest spridda finlandssvenska sångerna, översatt och inspelad på åtminstone finska, engelska, tyska, franska, norska och danska.

- Men mest på svenska förstås, där Toves originaltext kommer mest till sin rätt, säger Andersson och rabblar upp en hel rad svenska artister som har spelat in Höstvisa: klassiska sångerskor som Kjerstin Dellert, Zarah Leander och Nannie Porres, vissångerskan Jeja Sundström, Ainbusk Singers och till och med Gösta “Snoddas” Nordgren och dansbandet Vikingarna!


Cumulus på Svensktoppen

Det var ändå en finlandssvensk inspelning som gav Höstvisa första platsen på Svensktoppen år 1977, nämligen Cumulus klassiska inspelning.

Cumulus: Höstvisa - Spela upp på Arenan

Andra finlandssvenskar som gjort den på skiva är bland andra Annika Cleo, Johanna Grüssner, Anders Rusk och Walton Grönroos.

Höstvisa specialskrevs av Tauro och Jansson för Rundradions tävling för nyskrivna visor år 1965. Otroligt nog kom visan bara på tredje plats.

Vann gjorde Erna Tauro med Den gamla brudkläderskan. Bo Andersson framförde också den sången.

- Redan då insåg jag och de flesta andra att Höstvisa var den riktiga vinnaren. Det var knäpptyst i salen en lång stund efter att jag sjöng den och sedan brakade en vild applåd i gång, minns Andersson.

- Tiden har ju utvisat att vi hade rätt, vi som tyckte att fel låt vann, konstaterar Bo Andersson.

Thomas Lundin

I Vega Visor bjuder Bo Andersson och Thomas Lundin på Höstvisa i sju helt olika inspelningar.
Radio Vega 19.10 kl. 21.05 och 25.10 kl. 8.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan