Förskjutningar efter aktivt åländskt val
Högt valdeltagande och flera gamla politiker som tvingas lämna lagtinget. Det kännetecknade söndagens val till Ålands lagting. I kommunalvalet är det svårare att se några politiska förändringar.
När alla röster var räknade kunde Liberalerna utropas till segrare, med ett tilläggsmandat. Både Liberalerna och Centern får sju platser i det nya lagtinget.
Oppositionspartiet Liberalerna fick nu fler röster än Centern, som var störst i senaste val. Liberalerna sätter nu igång sonderingar om en ny landskapsregering.
Följande i mandatordning är Moderat Samling och Socialdemokraterna som har fem platser var i nästa lagting. Moderaterna vann ett mandat och socialdemokraterna förlorade ett.
Den socialdemokratiska partiordföranden, lantrådet Camilla Gunell blev röstmagnet, liksom för fyra år sedan.
Till förlorarna räknas Obunden Samling med nu tre mandat och Ålands Framtid som gick ner till två platser.
Till segrarna måste räknas det flyktingkritiska partiet Åländsk demokrati, som för första gången får ett mandat i lagtinget.
Valdeltagandet steg till 70,3 %.
Valvakan hölls på Alandica i Mariehamn, med företrädare från alla partier på plats.
Farväl till veteranerna
Flera äldre politiker lämnade lagtinget när perioden avslutades, bland annat tidigare riksdagsledamoten Gunnar Jansson från Liberalerna.
Men ytterligare några föll ut i valet. Tidigare riksdagsmannen Roger Jansson, sosseveteranen Barbro Sundback och Moderat samlings Danne Sundman tvingas lämna lagtinget.
- Jag har ju varit med i 36 år, i riksdagen och i lagtinget. Någon gång måste det ju ta slut. Nu finns det två alternativ; moderater och liberaler är med i båda. De diskussionerna börjar nu. Jag deltar inte, men det ska bli intressant att se hur det löser sig, säger Roger Jansson, Moderat samling.
Från Ålands Framtid försvinner Anders Eriksson, som tidigare också verkat som minister i landskapsregeringen för Centern.
När landskapsregeringen tillsätts kallas suppleanter in i lagtinget, vilket förändrar personsammansättningen.
Avgående lagtingsledamoten, socialdemokraten Barbro Sundback beklagar att främlingsfientlighet och flyktingmotstånd ser ut att vara tidens melodi.
- Det är obehagligt att det finns så många som representerar sådana tankar och värderingar. - Och det tycks vara företrädesvis män, säger Sundback.