Invandringskritiska SVP gick kraftigt framåt i Schweiz
Det högerpopulistiska och invandringskritiska partiet SVP gick kraftig framåt i underhusvalet på söndag. Högern får också majoritet i parlamentet.
Det Schweiziska folkpartiet befäste sin ställning som landets strösta parti med 29,5 procent av rösterna, jämfört med 26,6 i valet för fyra år sedan.
SVP får därmed 65 av de 200 platserna i underhuset - eller Nationalrådet - vilket är 11 platser fler än för närvarande.
Socialisterna som förblir näst största parti backade med 3 mandat och får 46 platser medan landets två gröna partier förlorade sammanlagt 9 platser i underhuset.
Schweiz tredje största parti Liberalerna gick däremot framåt och får 33 platser. Det innebär att högern nu får en knapp majoritet i underhuset.
Valdeltagandet var lågt och stannade vid 48 procent.
Invandring och flyktingar dominerade
SVP:s framgång beror på att väljarna ansåg att invandring och flyktingkrisen var de viktigaste frågorna i valet.
– SVP:s 11 tilläggsplatser innebär en väldig förändring i Schweizisk politik. SVP behövde inte ens föra en valkampanj. Flyktingkrisen gjorde det för dem, säger forskaren Pascal Giarini vid Universitetet i Geneve.
En fjärdedel av landets invånare är utländska medborgare och SVP har i flera val gagnats av sin kritik mot invandring, särskilt från EU.
Flyktingkrisen föder oro
Nu har flyktingströmmarna från Asien och Afrika gett partiet ännu mer vind i seglen.
– Vi måste göra Europa mindre attraktivt och sända en signal att vi inte kan bevilja dem asyl, inte ens för dem som flyr krig, säger SVP:s ledare Toni Brunner.
Den franska ytterhögerledaren Marie Le Pen gav honom flankstöd då hon twittrade att "Folk säger nej till migrationsvågen överallt i Europa".
Center- och vänsterpartierna medger att SVP vann valet på en enda fråga.
– Folk röstade av rädsla, säger socialistpartiets kandidat Rebecca Ruiz.
Inga större förändringar i regeringen
SVP ansåg sig också ha vunnit på sitt motstånd mot närmare relationer till EU.
Relationerna mellan Schweiz och EU ansträngdes efter en folkomröstning år 2014, då väljarna med knapp marginal röstade för SVP:s förslag om att invandring från EU borde begränsas.
I det nya underhuset väntas SVP, Kristdemokraterna och Liberalerna samarbeta i vissa frågor, som energipolitik och ekonomi.
De är däremot oeniga på många andra punkter, som invandringen och flyktingfrågor.
En ny regering utses i december men inga större förändringar väntas eftersom regeringens sammansättning inte direkt återspeglar maktbalansen i parlamentet.
De största partierna brukar vanligtvis dela på de sju ministerposterna enligt konsensusprincip - eller vad man i Schweiz i årtionden har kallat "den magiska lösningen".