Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Räddningsdirektör oroar sig för sotning i landsbygden

Från 2015
Uppdaterad 19.10.2015 06:21.
Räddningsdirektör Tero Mäki diskuterar med brandmannen Christoffer Jåfs.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Systemet med distriktssotare väntas skrotas om två år. Det öppnar för fri konkurrens. Tero Mäki, räddningsdirektör i Vasa, undrar hur det ska gå i glesbygden.

Enligt Mika Kättö, regeringsråd på inrikesministeriet, kommer en lagförändring att beredas under år 2016. Kättö räknar med att den nya lagen träder i kraft år 2017.

Därefter är räddningsverken inte längre ansvariga för sotningen. Råder det fri konkurrens så kan vilken företagare som helst med rätt utbildning, utrustning och erfarenhet börja sota. Tillsynen sköts då av konsumentombudsmannen och inte längre av räddningsverken.

Resorna en utmaning

En fördel är att kunderna själva då kan välja sotare fritt. Men det kan bli problem.

Brandbil vid brandstationen i Vasa.
Bildtext Brandbil vid brandstationen i Vasa.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Den största utmaningen blir att hålla nivån på sotningen på en tillräckligt hög nivå. Men jag undrar också hur det blir med kostnaderna för sotning, säger Tero Mäki, räddningsdirektör för Österbottens räddningsverk.

- Man bor ju inte så tätt på landsbygden och avstånden är långa för sotaren. Resekostnaderna blir en utmaning, säger Tero Mäki.

Han ser det som viktigt att det finns en bred flora av sotare kvar i Österbotten också i framtiden.

"Både små och stora behövs"

Samtidigt har Nykarlebybaserade NY-JA blivit en alltmer dominerande aktör. Inom Österbottens räddningsverk finns femton områden.

NY-JA har sju av dem, och hoppas just nu få ytterligare ett område i Vasa där den tidigare sotaren går i pension. Inom Mellersta Österbottens räddningsverk har NY-JA dessutom två distrikt.

Tero Mäki har inget emot att det också finns större företag inom sotningsbranschen.

- Båda modellerna behövs också i framtiden, påpekar Mäki.

Branschen skeptisk

Inom NY-JA är man ändå inte särskilt förtjust i den kommande lagändringen.

- Jag tycker att systemet med distriktssotare fungerar allra bäst. Vi har koll på våra kunder och kan enkelt ge rapporter till brandmyndigheterna om vem som har sotat och vem som inte har sotat, säger vd Kenneth Turpeinen på NY-JA.