Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sotning släpps fri i landet om två år

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 08:43.
Distriktssotare Sören Staaf sotar ett hus i Malax.
Bildtext Distriktssotare Sören Staaf sotar skorstenen på ett hus i Malax.
Bild: YLE/Jonny Smeds

Sotningen släpps fri i hela landet år 2017. Monopolsystemet med distriktssotare skrotas helt och hållet, säger man på inrikesministeriet. Men sotarna är skeptiska.

Fri konkurrens inom sotningen har diskuterats i flera år. Men nu ser man ut att komma till skott.

Mika Kättö, regeringsråd på inrikesministeriet, säger att en lagändring bereds under år 2016 och att den nya lagen väntas träda i kraft år 2017.

En anledning till att man nu tar det här steget är att erfarenheterna har varit goda i de räddningsområden som redan släppt konkurrensen fri.

Sören Staaf är sotare i Malax.
Bildtext Sören Staaf är sotare i Malax.
Bild: YLE/Jonny Smeds

- Det är en förklaring, jo. En annan är att regeringen är för fri konkurrens och att man vill lyfta bort ansvarsområden från kommunerna, säger Mika Kättö.

Skepsis bland sotarna

Österbottens räddningsverk hör inte till de områden som prövat på fri konkurrens. Där är området ännu indelat på sjutton distrikt och en dryg handfull sotningsföretag med tydligt ansvarsområde.

Nykarlebyföretaget NY-JA, den i särklass största spelaren inom sotning i Österbotten, ogillar tanken på fri konkurrens.

Kenneth Turpeinen, vd på NY-JA i Nykarleby.
Bildtext Kenneth Turpeinen, vd på NY-JA i Nykarleby.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Jag tycker att systemet med distriktssotare fungerar allra bäst. Vi har koll på våra kunder och kan enkelt ge rapporter till brandmyndigheterna om vem som har sotat och vem som inte har sotat. Allt det där kommer att bli ett problem för brandmyndigheterna som inte kommer att kunna ha koll på vem som har sotat enligt lag, säger vd Kenneth Turpeinen på NY-JA.

Vad kan det här, enligt din mening, få för konsekvenser?

- Om det uppstår en brand och det konstateras att felet ligger i eldstaden eller skorstenen och att du inte har sotat i enlighet med lagen kan du i värsta fall försäkringsbolaget jämka ersättningen ända ned till noll, säger Turpeinen.

Så ditt hus brinner upp och trots att du har en giltig försäkring kan du bli utan pengar?

- Så kan det gå i värsta fall. Det finns ett fall, till och med här i Nykarlebynejden, där det konstaterades att eldstaden var brandorsak. Huset brann inte upp helt men blev obeboeligt och är det än i dag, säger Kenneth Turpeinen.

Sören Staaf, distriktssotare i Malax.
Bildtext Sören Staaf, distriktssotare i Malax.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Goda erfarenheter från Östra Nyland

Men farhågorna till trots så har det inte gått på det sättet i Östra Nyland där sotningen redan har varit fri i ett par års tid.

- Hittills har det gått bra. Soteldarna har inte ökat. Inte har de minskat heller, utan de är på ungefär samma nivå, säger Göran Forsell, brandinspektör vid Östra Nylands räddningsverk.

Hur är det med kunderna, är de nöjda med den fria konkurrensen?

- Klagomålen till oss har minskat betydligt. Det kan bero på att man tidigare, under perioden med distriktssotare, inte kunde välja vem som kom. Om kunderna var missnöjda med distriktssotaren så kunde de inte göra något åt saken. Om de är missnöjda i dag så beställer de en annan sotare nästa gång, säger Göran Forsell.