Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konst hjälper asylsökande att känna sig hemma

Från 2015
Konst för välmående-kurs i Kristinestad
Bildtext Konst för välmående-kurs i Kristinestad.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Konst och musik ska integrera asylsökande i Kristinestad. Lina Teir drar gitarrkurser för ungdomar i Sideby och bildkonstnär Maria Lankoski har precis startat en kurs som heter "konst för välmående".

- Ända sedan vi tog emot flyktingar i Kristinestad har jag velat ordna en konstkurs för dem. All konst är ju terapeutisk. Det är viktigt att man får uttrycka sig, om man inte kan kommunicera med ord så via bilder, via konsten och färger och former, säger bildkonstnär Maria Lankoski.

Mer inspiration att faktiskt starta upp något i Kristinestad fick Maria Lankoski efter att ha dragit ett konstprojekt på Cypern för före detta offer för människohandel.

Varmt och kallt i målning
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

- I början var kvinnorna väldigt försiktiga och blyga, men efter hand såg man hur glada de blev när de mer och mer började våga använda färgerna. Jag såg konkret att det var väldigt positivt.

Gitarren är pop i Sideby

Maria Lakonskis konstprojekt för de asylsökande i Kristinestad ordnas av Bildnings- och fritidscentralens integrationsprojekt, som också stöder Lina Teirs gitarrkurs i Sideby.

Eleverna har bara haft två lektioner ännu, men kan redan spela Abba-låtar. "I Have a Dream" spelade de utan större svårigheter då Radio Vega hälsade på.

- Jag gör förstås medvetna val vilka låtar vi tar i vilken ordning och vilka ackord vi tar först. Man börjar med e-moll som man får bara man sätter ihop pek och långfingret och så trycker man på gitarren så har man det.

- Det är en intressant pedagogisk utmaning och därför är det roligt för mig, säger Lina Teir.

Gitarrelev i Sideby
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Lina Teir såg att det fanns intresse för musikalisk verksamhet när hon besökte sin vänfamilj i Sideby och hade med sig gitarren.

Även musiken, liksom konsten, utgör ett gemensamt språk när man kan ha svårt att utrycka sig verbalt.

- Något händer mellan oss när vi sitter tillsammans och spelar ett g-ackord i takt. Det räcker, det behöver man inte sedan prata desto mera om, säger Lina Teir.