Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Surdegsbröd blir allt populärare

Från 2015
Uppdaterad 27.10.2015 10:14.
Bröd gjort på degrot.
Bildtext Bröd bakat på degrot på Taikinajuuris hyllor.
Bild: Michaela Salminen

Michaela Salminen blev färdig bagare och konditor våren 2014 och redan på hösten vågade hon sig på att starta eget.

Michaela Salminen fattade redan under studietiden tycke för surdegsbröd. Det var ganska lite hon fick lära sig om det i skolan men via praktik i Stockholm blev hon fast på riktigt och utbudet här hos oss är ganska litet ännu.

Michaela Salminen öppnade eget surdegsbageri

Michaela Salminen bestämde sig tidigt att bli egen företagare i bageribranschen. Helst skulle hon ha velat öppna sitt bageri och café i centrum av Åbo, men där är hyrorna onödigt höga.

Surdegsbagare Michaela Salminen
Bild: Yle/Maud Stolpe

Hon hittade en lämplig affärslokal vid Uittamovägen, där det tidigare hade funnits en pizzeria i många år.

Från början hade hon bara en gammal pizzaugn att grädda i och då blev arbetsdagarna långa. Det var ingen ovanlighet att hennes arbetsdagar började klockan ett på natten så att hon skulle hinna grädda allt.

Med flera ugnar räcker det nu att dagens gräddare kommer till fem på morgonen.

Från början anställde Michaela Salminen en av sina klasskamrater och nu har hon anställt två till. Ibland får också släkt och vänner ställa upp.

En av Taikinajuuris födelsedagstårtor
Bild: Michaela Salminen

Vad som helst av surdeg

Surdegen saknar jäst och jäser på att den nya degen matas med en surdegsrot. Det betyder också att degen jäser långsammare än jästdeg. Trots namnet behöver alla surdegsbröd inte vara specilett syrliga.

Michaela Salminen har i sitt sortiment ett tiotal olika matbröd och utbudet kan variera ganska mycket från dag till dag. Allt från ljust till mörkt bröd finns här och många bröd som Michaela Salminen har hittat på själv.

Förutom matbröd bakas en hel massa kaffebröd på surdeg och en av Michaela Salminens specialiteter är tårtor som kan bli hur fanstasifulla som helst.

De som beställer tårtor får gärna komma med egna idéer och önskemål som Michaela Salminen sedan förverkligar. Beställningarna behöver hon i allla fall få in i rätt så god tid eftersom det ibland blir kö.

Brödet går bra åt

Michaela Salminen säger att man i Sverige har kommit längre då det gäller att baka surbröd och hon tror att vi kommer att följa efter.

En normal dag finns det i Taikinajuuri mellan åtta och tio olika matbrödssorter och alla brukar gå åt, då handlar det om ungefär 100 bröd, Under veckosluten brukar här finnas ett ännu större utbud.

Någon speciell favorit verkar det inte att finnas bland kunderna, men vissa dagar finns det något speciellt så att kunderna ska veta vilken dag det löns att komma om man vill ha just det här brödet.

Caféet lockar också

Taikinajuuris café
Bildtext Taikinajuuris café
Bild: Michaela Salminen

I samband med bagerinutiken finns också ett café, med inredning i alldeles egen stil.

Ett av borden är en gammal hyvelbänk, som tidigare var Michaela Salminens eget vardagsrumsbord. Då caféet inreddes lär det ha varit ganska tomt i hennes eget hem.

På väggarna hänger akvareller, som Michaela Salminen själv har målat och de är också till salu.

Tidigare bakade hon många fantasifulla pepparkakshus men sådana har hon inte hunnit med på de senaste åren, men hon hoppas få tid för det också.

Mer om ämnet på Yle Arenan