Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny attack i Israel – man som misstogs för terrorist dödades

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 11:19.
Israeler bär en polis som skadats i en attack på busstationen i staden Beersheba den 18 oktober 2015.
Bildtext Israeler bär en polis som skadats i attacken.
Bild: EPA/Dudu Grunshpan

Vågen av våldsdåd fortsätter i Israel och i de palestinska områdena. På söndagskvällen dödades en israelisk soldat på busstationen i staden Beersheba i södra Israel.

Gärningsmannen som var beväpnad med skjutvapen och kniv skadade tio personer innan han sköts ihjäl av säkerhetsvakter.

Säkerhetsvakterna öppnade också eld mot en eritreansk man som felaktigt antogs var den andra gärningsmannen. En upprörd mobb misshandlade också mannen, rapporterar israeliska medier.

Videoupptagningar som spridits på internet visar den skottskadade mannen som tar emot sparkar mot huvud och kropp. Mannen avled senare på sjukhus.

Förundersökning har inletts

Israelisk polis har inte meddelat om någon gripits på grund av misshandeln på den eritreanske mannen. Däremot ska en förundersökning ha inletts.

Dådet är det senaste i raden av attacker som inleddes för några veckor sedan. 40 palestinier och åtta israeler har dödats i de senaste veckornas våldsamheter.

Centrum för våldsamheterna har varit östra Jerusalem där Israel nu har spärrat av palestinska bostadsområden.

Kerry träffar Netanyahu och Abbas

USA:s utrikesminister John Kerry, som befinner sig på resa i Spanien, har bekräftat att han kommer att träffa både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas under de närmaste dagarna.

Kerry har också upprepat att Israel har rätt att försvara sig mot attacker. Han vill också att status quo upprätthålls vid Al-Aqsamoskén och Tempelberget och vill inte ändra på reglerna angående vem som får besöka berget och vem som får be där.

Säkerhetsvakt vid Tempelberget i Jerusalem.
Bildtext Säkerhetsvakter vid Tempelberget i Jerusalem.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Bakom det eskalerade våldet ligger konflikten om Tempelberget i Jerusalem, som är helig både för både judar och muslimer. Tempelberget är judarnas viktigaste heliga plats. På samma berg ligger Al-Aqsa-moskén som är den tredje viktigaste helgedomen för muslimer och den viktigaste helgedomen utanför nuvarande Saudiarabien.

Under det senaste året har allt fler judar besökt Tempelberget och många muslimer oroar sig nu för att deras rätt att besöka Al-Aqsamoskén inskränks.

Benjamin Netanyahu har upprepade gånger sagt att han inte kommer att ändra på reglerna på berget. För närvarande får både muslimer och judar besöka berget, men endast muslimer får be där.