Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Big Bens klämtande kan kosta 29 miljoner pund

Uppdaterad 19.10.2015 15:33.

Londons ikoniska slagklocka Big Ben kan komma att kosta de brittiska skattebetalarna mer än 29 miljoner pund, om man vill hålla igång det berömda klämtandet.

Klockan i Westministerpalatset är så dåligt skick att den riskerar att tystna om den inte repareras inom snart framtid.

I en rapport där man gjort upp en plan för reparationen uppskattas kostnaderna uppgå till 29 miljoner pund. En reparation skulle också innebära att klockan skulle stå still i fyra månader, det är den längsta pausen i klockans 156-åriga historia.

Om man inte går in för att reparera hela klockan på en gång kommer kostnaderna att bli ännu högre, framgår det i rapporten. Och om till exempel visarna ger upp kan reparationerna ta upp till ett år på grund av alla byggnadsställningar som skulle vara nödvändiga.

Lektor Andrew Blick från King’s college i London tror ändå att britterna kan ha svårt att svälja kostnaderna för reparationen. Särskilt i en tid då parlamentet röstar igenom nedskärningar inom många andra sektorer.

- Men Big Ben är trots allt en ikonisk symbol för Storbritannien, och en av de mest berömda sevärdheterna i hela världen. Jag tror inte att många utvecklade länder skulle tillåta en ikonisk symbol av den här kalibern förfalla, säger han.

De brittiska skattebetalarna står redan inför en räkning på 7 miljarder pund för restaureringen av Westminsterpalatset.