Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Havets hus blir port till havet och högre än det var tänkt

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 11:33.
På parkeringen framför restaurang Berny's ska "Världsarvsporten" byggas
Bildtext Arkivbild.

Nu är samarbetsavtalet klart. Havets Hus byggs vid Berny´s restaurang intill Replotbrons yttre fäste. Och det blir närmare 13 meter högt.

Efter flera år med olika planer har projektet nu konkretiserats i och med att bolaget bakom har nått en överenskommelse med Ralf Nygård som äger Berny´s restaurang intill Replotbron i Korsholm.

Avtalet reglerar de praktiska detaljerna, bland annat markhyran, och har skrivits på i dag, måndag.

Viktig milstolpe

Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm som äger en majoritetspost i bolaget, är nöjd.

- Detta är en väldigt viktig milstolpe som gör det möjligt att bygga ut Berny´s och förstora byggnaden med ett Havets Hus, säger Ahlberg.

Själva huset byggs i tre våningar på totalt 380 kvadratmeter. Huset blir tre våningar högt och högst upp bygger man en takterrass. För vuxna hamnar ögonen på 14 meters höjd, och det var ett viktigt mål vid planeringen, säger Rurik Ahlberg.

- Vi gjorde tester med drönare och kom fram till att man måste upp till den nivån för att se bra över vägbanken och in mot Vasa därifrån, säger Rurik Ahlberg som betonar att även barn får god utsikt därifrån.

Högre än tänkt

Först var det tänkt att byggnaden skulle bli två våningar högt. Då skulle takterrassen ha lyft den vuxnes ögonhöjd till åtta meter.

- Vi kom fram till att det inte räckte. Därför blev huset en våning högre, säger Rurik Ahlberg.

Den våning som tillkom, den tredje, kommer att innehålla ett konstgalleri.

- Det är brist på gallerier i Korsholm. Väntetiden är flera år lång, säger Ahlberg.

På våning två kommer man att inrätta säsongsbundna temautställningar i ett utrymme som är 70 kvadratmeter stort. Och själva aulan kommer att fungera som entré till Unescos världsarv. Från aulan kan man också fortsätta in till Berny´s restaurang.

Tight tidtabell

Byggtidtabellen kommer att vara mycket ansträngd, säger Rurik Ahlberg. Det är nämligen tänkt att byggnaden ska stå klar till nästa sommar. Det finns pengar reserverade för huset, två miljoner euro.

- Pengarna kommer att räcka. Och det kommer att bli pengar över, intygar Rurik Ahlberg som påminner om att det nu återstår mycket arbete.

- Nu handlar det om att i detalj planera innehållet i huset.