Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så här shoppar du etiskt

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Läppstift
Bildtext Hur vet du att ditt smink inte blivit till med hjälp av barnarbete? Det kan du inte veta, men du kan i alla fall minimera riskerna.
Bild: Crative Commons / STAFFAGE

I dag är det väldigt svårt att veta om den produkt du köper är gjord av barn eller på fabriker med usla arbetsförhållanden. Men det finns några knep för att minimera riskerna.

Mineralsmink har blivit allt mer populärt, men visste du att mineralen som används ofta grävs fram av små barn? Den största delen av mineralen tas från Indien, och där är barnarbete tyvärr väldigt utbrett. Små barn missar alltså skolan och blir till på köpet sjuka på grund av dammet i gruvorna. Allt för att du ska se lite snygg ut.

Smink är som vi vet inte den enda boven. Kläder görs av underbetalda fabriksarbetare i byggnader som rasar samman.

Vårt kaffe, te, kakao och till och med våra blommor odlas ofta i stora produktionsplantager där de anställda kan ha det väldigt dåligt ställt. Bekämpningsmedel gör folk sjuka, dagarna är långa, och inte sällan är det också barn som tvingas jobba.

Även våra telefoner och datorer görs under bedrövliga förhållanden.

Dåligt samvete hjälper inte

En stor del av de produkter vi köper här i Finland är faktiskt oetiskt tillverkade. Det finns miljontals människor som jobbar under mycket dåliga förhållanden, och grova människorättsbrott sker varje dag.

Bildtext Lotta Staffans uppmuntrar dig att våga ta kontakt med företagen och ställa frågor. Och krav!

- Det hjälper inte att vi sitter här och har jättedåligt samvete för det, eftersom det är en stor strukturell fråga, men visst kan vi alla påverka om vi är tillräckligt många som intresserar oss och börjar ställa frågor, säger Lotta Staffans på Föreningen för etisk handel.

Att ställa frågor, att pressa företagen – det är det som behövs mest just nu tror Lotta. Hon har själv haft kontakt med företag som säger att de tar kritiken och feedbacken från konsumenterna på allvar. Samtidigt säger också många att de nästan aldrig får någon feedback, så då finns inte heller den där pressen att förändra något.

- Så gott som alla produkter kan i dagens läge vara oetiskt tillverkade. Därför är det viktigt med en allmänt kritisk attityd. Du ska alltid fråga dig varifrån produkten kommer – vad du än köper.

Ansvaret ligger hos konsumenten

Lotta säger att det för tillfället krävs ett visst detektivarbete av konsumenten, och så borde det inte vara.

Så gott som alla produkter kan i dagens läge vara oetiskt tillverkade.

- Förstås borde det vara så att företagen ger ut så mycket information att man som konsument kan fatta ett bra beslut, men så är det inte nu, säger Lotta.

Nu ligger alltså ansvaret på konsumenten, och så kommer det antagligen att vara en tid framöver. Men visst finns det lösningar även på den fronten: Regeringen och staten kunde till exempel ta över ansvaret genom att göra det obligatoriskt för företag att ge ut uppgifter, så man kan kontrollera att det inte händer något oetiskt i produktionskedjorna.

Så här handlar du etiskt

Att handla etiskt är jättesvårt, så därför är det viktigt att ställa frågor direkt till företagen. Fråga dem varifrån varan kommer och hur den blivit tillverkad.

En kund tittar på en topp i en butik
Bildtext Skriv till företagen och kräv att få veta hur tröjan är tillverkad.
Bild: Yle

Kläder

Är vissa länder mer okej än andra? I princip, ja. De flesta kläder kommer nu från Asien, och där är lönerna ofta låga och förhållandena dåliga. Europa är bättre, men samtidigt är det också viktigt att det finns jobb i Asien, så därför är det viktigaste nu att få upp nivån på arbetsförhållandena.

Trots att företagen har en så kallad uppförandekod (från engelskans code of conduct) där de förbinder sig att se till att varorna tillverkas på ett etiskt sätt, finns det ingen garanti för att det verkligen är så.

Bäst är det att hitta företag som hör till etiska samarbetsinitiativ som till exempel Fair wear foundation. Det är kollektiva samarbetsinitiativ mellan företag, organisationer och fackföreningar. Det betyder i praktiken att det också finns utomstående parter som granskar hur företagen beter sig.

Bildtext Glimmer som ger pudret lyster kan mycket väl ha arbetats fram av en åttaårig flicka i Indien.
Bild: Glowimages

Smink

När det kommer till smink är det jättesvårt att veta vad som är etiskt och oetiskt tillverkat, för det har pratats så lite om det. Det har helt enkelt inte funnits något intresse för det från företagssidan. Också här är det därför viktigt att vara uppmärksam som konsument och fråga varifrån varorna kommer.

I olika jämförelser har man kommit fram till att smink från företag som koncentrerar sig på ekologiska råvaror är lite bättre också när det kommer till etik. Men någon garanti finns inte heller här.

Mat

När det kommer till mat är närproducerat förstås bäst. Allt som oftast måste vi ändå köpa varor från andra länder, och då är rättvisemärket det enklaste sättet att veta att en vara är etiskt gjord.

Bildtext Bananer är en klassisk rättvisemärkt produkt. Enkel att hålla koll på, enkel att köpa.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Det finns också en massa andra certifikat. För tillfället är det nästan ett problem för kunden att välja produkt eftersom det finns så många certifikat. Rättvisemärkt är det starkaste, för där har både producenter och organisationer i västvärlden möjlighet att påverka kriterierna för märkningen. Det finns också många privata, som Rainforest alliance och UTZ.

Lottas tumregel är: bättre med certifikat än inget alls. Men att veta exakt vad certifikaten betyder kräver lite detektivarbete av kunden.

Och kom ihåg! Bara för att en vara är ekologisk måste den inte vara etisk. Oftast är det så, men det är ingen garanti.

Hur mycket bryr du dig om etisk produktion? Har du fler tips på hur vi kan shoppa etiskt? Kommentera gärna!

Mer om ämnet på Yle Arenan