Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Framtidens dejtingapp visar kroppsspråk

Från 2015
Uppdaterad 19.10.2015 16:50.
En telefon med en dejtingapp och ett par som kramas.
Bildtext Finns det någon dejtingapp som du saknar? Röstdejting? Hitta varandra via husdjuren-dejting? Skogspromenadsdejting?
Bild: CC / Montage: X3M

Ungefär 100 000 finländare använder dejtingappen Tinder, och det är den enda som lyckats slå igenom ordentligt i Finland. Men hur väl fungerar det att dejta med hjälp av appar?

Paula har appdejtat (ja, från och med nu tycker vi att det är ett riktigt ord) i närmare två år. Hon är singel, har barn, aktiva fritidsintressen som löpning och cykling, och så har hon ett jobb som delvis kan ta upp mycket tid. Paula har också testat nätdejta, men hon älskar verkligen sin dejtingapp.

- Det är alldeles lysande, speciellt för någon som inte har tid att dejta så där normalt, säger hon.

Paula berättar att hon oftast är aktiv dejtare i omgångar. Varje omgång räcker några veckor. Det är ungefär det hon orkar med.

- I några veckor är det kul, och sedan glömmer jag bort det tills jag igen kommer på att det skulle vara roligt att dejta någon.

Fokus på utseende

För en del är det ett tidsfördriv, medan andra är där för att hitta personen de ska spendera resten av sitt liv med. En sak båda grupperna har gemensamt är att fokus ofta ligger på utseendet, i alla fall till en början.

Paula försöker förbise utseendet och koncentrerar sig i stället på hurdana bilder som personen lägger upp.

Ibland har jag försökt lägga handen framför bilden och bara läsa texten för att se om själva texten är något jag fastnar för.

- Ibland har jag försökt lägga handen framför bilden och bara läsa texten för att se om själva texten är något jag fastnar för. Men utseende är ändå en del av den man dejtar. Man kan inte välja bort det, för det hänger ihop med texten.

Medieexperter säger att om några tiotals år kommer majoriteten av alla par ha hittat varandra via internet, men hur seriöst är appdejtandet? Kan man ha seriösa förhållanden?

- Jag har sällskapat två gånger med två killar jag träffat, och de är fortfarande mina vänner. Jag har hittat människor som delar samma intressen som mig, och efter ett tag har vi kanske insett att det inte är något romantiskt mellan oss, men att vi kan träffas ändå, säger Paula.

Väestöliitto har kollat upp hur seriösa vi är på dejtingapparna och siffror visar att 80 procent är ute efter ett seriöst förhållande.

Magin försvinner!

Ska vi då alla i framtiden bara hänga på appar? Bara se små skärmar och inga äkta människor? Vart far då magin! utropar den skeptiskt lagde. Vi frågar Paula: Om hon skulle vara tvungen att dejta via nätet eller i verkliga livet – vad skulle hon välja?

Men det är riktiga livet! Jag ser inga skillnader där.

- Men det är riktiga livet! Jag ser inga skillnader där. Många vill sätta gränser mellan att dejta på riktigt eller via nätet, att det är två skilda saker, men det är det inte. Det är bara stället man träffas.

Det finns massvis med olika dejtingappar att ladda ner, men varför är det just bildapparna som blivit så populära? Alltså apparna där du i första hand bara tar personens utseende i beaktande?

- De är så lättillgängliga. Det finns en bild och så behöver du bara trycka vänster eller höger. Du behöver inte ta ställning till så mycket, säger Frida Holmberg som också appdejtat.

När du nätdejtar måste du fylla i en massa information om dig själv. Det är ett långt formulär med dina intressen och vad du är ute efter. På dejtingappen behöver du bara lägga upp några bilder på dig själv.

- Det kanske inte känns så seriöst, du kanske känner att du bara tittar lite. Det blir lite mer som en lek.

Som att fönstershoppa, med andra ord.

Framtidens dejtingappar

Hur ser då framtiden ut om allt fler koncentrerar sig på nät- och appdejting i stället för att gå ut och träffas på riktigt? Kommunikationsrådgivaren Henrik Sköld tror på en utveckling åt det mer verklighetstrogna hållet.

Mer video och ljud, för just nu har vi egentligen ingen app som har det.

- Mer video och ljud, för just nu har vi egentligen ingen app som har det. Nu får vi bara se de bilder man själv väljer att lägga upp. Där ser vi inget kroppsspråk eller hur vi är naturligt, säger han.

När vi träffar någon i det vanliga livet är det via hens handlingar eller sätt vi lär känna den personen. Men när man träffas online blir det baserat på personen egna beskrivningar av sina handlingar. Video och ljud är mer ärligt, helt enkelt.

Hurdan app saknar du? En röstapp kanske – dejta någon endast på grund av rösten! Det kunde bli väldigt spännande.

Yle uutiset har gjort en fin lista på alternativa dejtingappar. Kolla in den här ifall du är trött på bilddejtingen.