Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Jag rullar inte, jag går med stolen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Dom kallar oss handikappade: Tack för frågan, jag klarar mig. - Spela upp på Arenan

Jag har inte några begränsningar, förutom att vara brandman om man tänker på val av yrke, säger Anna Caldén, ordförande för Finlands svenska handikappförbund och rullstolburen.

Fyra frågor till Anna om livet som funktionshindrad:

1. Hur mycket påverkar rullstolen ditt vardagliga liv? Kan du göra samma saker som människor utan funktionshinder?

- Jag tycker inte att jag har några begränsningar, förutom att vara brandman om man tänker på val av yrke. Det skulle kanske vara lite svårt. Men annars sitter det ju bara mellan öronen vad man kan och inte kan. Det finns endast de begränsningar som man sätter själv.

2. Funktionshinder, funktionsnedsatt, handikappad - vilken är den korrekta termen?

- Personligen tycker jag att ordet handikapp är väldigt föråldrat, det låter enligt mig lite nedsättande och begränsande. Jag tycker att man skall använda ordet funktionshinder eller funktionsnedsättning. Ordet funktionshinder syftar ju också på att man är så mycket mer än bara ett handikapp. Man är t.ex. kvinna, man tycker om att sjunga osv.

3. Hur upplever du det är att resa med kollektivtrafik?

- Det kan vara utmanande ibland t.ex. då man inte får ner rampen på spårvagnen eller om man inte vet vilka spårvagnar eller bussar man skall ta som har lågt golv. Men jag kan använda kollektivtrafik väldigt bra och jag tycker det utvecklas hela tiden. Hemma i Österbotten använder jag min egen bil för att ta mig fram.

4. Hur kör du din egen bil?

- Jag har en hiss på högra sidan av bilen, som är fast under bilen. Och så har jag en fjärrkontroll som jag öppnar sidodörren med. Hissen tar mig in i bilen där jag parkerar rullstolen bakom passagerarsätet. Sedan hoppar jag till förarsätet som är eldrivet. Ratten är helt normal, men pedalerna och spakarna är anpassade efter mig. Annars så är det bara att tuta och köra.

I tv-serien Dom kallar oss handikappade medverkar i följande ordning: Ann-Christine "Anki" Ullnér (Åbo), Karl-Mikael Grimm (Helsingfors), Nikolaj Andersson (Mariehamn), Midiya Zahir-Hatam (Ekenäs), Erik Weyand (Mariehamn), Ali Gardberg (Vanda), Jani Kallunki (Vanda), Elin Wikström (Närpes), Niklas Wenman (Helsingfors) och Victoria Webster (Helsingfors).

Dom kallar oss handikappade kan ses på söndagar på Yle Fem kl.18.30 på Yle Fem, men också på Arenan.