Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hyryläinen: Jag tar ett år i sänder

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 10:27.
Maratonlöparen Anne-Mari Hyryläinen i Sportmagasinet oktober 2015
Bildtext Anne-Mari Hyryläinen har underskridit kvalgränsen till OS i Rio.
Bild: Yle/Marianne Nyman

I friidrotts-VM i Peking gjorde 37-åriga Anne-Mari Hyryläinen stortävlingsdebut. Tre veckor senare löpte den tjugo år yngre Alisa Vainio maraton nästan två minuter snabbare än Hyryläinen någonsin gjort.

– Jag löper för att jag älskar att löpa, det är min livsstil helt enkelt, säger Hyryläinen som sedan drygt åtta år tillbaka är bosatt i Dubai.

I början av året löpte hon sitt personbästa på maraton, 2.35.17, vilket förde henne till VM i Peking i augusti. Där gick det lite långsammare och hon slutade på 29:e plats.

– Det att jag fått vara med i ett stort internationellt mästerskap känns som en bedrift i sig och jag skulle väldigt gärna vara med flera gånger, säger Hyryläinen som siktar på OS i Rio nästa sommar.

Kroppens kamp mot tiden

Medan 17-åriga löparlöftet Alisa Vainio mycket väl kan komma att tävla om topplaceringar i de stora mästerskapen i framtiden, vet Hyryläinen att det blir allt svårare att bli snabbare då man närmar sig 40-strecket.

Världsrekord i maraton - damer

Damer 2.15.25
D40 2.24.54
D50 2.31.05
D60 3.02.50
D70 3.35.29
D80 4.12.44

– Jag tar ett år i sänder och jobbar för att utvecklas, göra bättre tider och slå mina egna rekord, åtminstone några år framöver.

– Då jag hör om kvinnor över fyrtio som sprungit ypperliga tider tänker jag att om dom kan, kan väl jag också. Det är inspirerande.

Snabbhetsträningen avgörande

Anne-Mari Hyryläinen konstaterar själv att hon har en bra grunduthållighet men att farten måste bli bättre.

– Jag är nog lite nervös varje gång jag har snabbhet på träningsprogrammet. Att klara av att löpa intervaller i det tempo som står på programmet är ingen självklarhet. Det är en utmaning varje gång.

Gillar enkelheten i löpning

– Jag gillar löpning för att det är så enkelt. På med löpskorna och ut bara. Det är aldrig för sent att börja, alla kan springa och bli bättre på att springa. Själv började hon tävla i löpning först som 22-åring.

I Dubai börjar tävlingssäsongen komma igång den här tiden på året och närmast kommer Hyryläinen att löpa ett 10km landsvägslopp på hemmaplan.

I början av november får hon chansen att testa maratonrutten i Rio, då hon deltar i en multisporttävling i den kommande OS-staden.

Sportmagasinet träffade Anne-Mari Hyryläinen då hon var på besök hemma i Finland i oktober.

Sportmagasinet gav den 20.10 plats åt Jarkko Nieminens tennismatch i Stockholm. Programmet som uteblev kan ses på Arenan i ett helt år. Inslagen kommer också att få utrymme i Sportmagasinet den 27.10.