Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trafi föreslår att 16-åringar ska få övningsköra

Från 2015
Ung man kör bil.

Trafiksäkerhetsverket Trafi föreslår att ungdomar ska få övningsköra i två år innan de tar körkort. Med ett övningstillstånd skulle alltså 16-åringar få köra bil ensamma.

Förslaget har diskuterats inom Trafi sedan i våras men nu efterlyser man folkets åsikt.

Det finns inga länder i Europa som har ett motsvarande system men det finns heller inga hinder om man i Finland vill införa systemet.

Modellen som nu föreslås skulle göra det lagligt för 16-åringar att övningsköra självständigt.

– Det skulle ändå kunna finnas begränsningar, till exempel att man inte får ha med kompisar i bilen och att man inte får köra på veckoslutsnätterna. De egna föräldrarna får naturligtvis skjutsas, säger trafikdirektör Marko Sillanpää.

Övningstillståndet skulle fås efter avklarat teoriprov.

Kontrollinstrument och kör-tutor

I praktiken skulle det två år långa övningstillståndet innebära helt vanlig bilåkning. Men för att övervaka om den som övningskör har varit med om några farliga situationer, som tvärbromsningar eller fortkörning, kan man installera ett kontrollinstrument.

På Trafi är man väl medveten om att ungdomar har en hög olycksrisk.

– Om man sänker åldersgränsen ökar riskerna, men genom vissa åtgärder kan man ändå kompensera för det här. Ju mer man övar, desto snabbare når ungdomarna nivån där olycksrisken är samma som för medeltalet.

Ungdomarna skulle också tilldelas en person som följer med övningsprocessen och ger feedback. Eventuellt skulle det också höra till att man under tvåårsperioden då och då skulle ta en körlektion i trafikskolan.

– Det finns många ungdomar som behöver bil för att ta sig till skolan och hobbyer. Kollektivtrafik finns inte överallt. Men övningstillståndet skulle såklart inte beröra bara vissa områden.

Nu väntar Trafi på kommentarer och förslag från sina samarbetspartner. Bilskoleförbundet har redan ställt sig försiktigt positiva till förslaget. Tanken är att man i sinom tid ska presentera ett lämpligt förslag för lagstiftarna.

Yle Uutiset/ Marcus Ziemann