Från träningsstrandens vinterkyla till friidrottsvärldens hetluft

Mångkampsvärldsmästaren Karsten Warholm växte upp på en ö i Ulsteinvik, i skärgården utanför Ålesund. På vintrarna har det varit stranden och skogen som gällt. Där har de hoppat och löpt. Karsten och kamraterna i den lilla norska byklubben.
Karsten är idag 19 år och som 17-åring blev han ett begrepp inom internationell friidrott. Han vann då åttakampen vid 17-åringarnas VM i ukrainska Donetsk helt överlägset efter bl.a. 730 i längd och 48,09 på 400 meter. En internationell juniorstjärna var tänd.
I somras, vid 19-åringarnas EM i Eskilstuna, väntade omgivningen på om han verkligen skulle kombinera tiokampen med de tre loppen på 400 m. Karsten gjorde det, för att han absolut ville och för att ingen annan någonsin klarat av att göra det.
Ofattbar grenrepertoar
Han fick två medaljer, silver i båda grenarna. Men han kunde ha blivit tredubbel medaljör också, om han hade valt tre helt andra grenar. Som kort häck, lång häck och längdhopp. Åtminstone på 200 m hade han också varit en möjlig medaljör. På 4x100 m kunde han ha gjort det norska finallaget till ett medaljlag.
Karsten Warholm är en möjligheternas människa. Det har han egentligen varit länge redan. I Dimna IL såg tränaren Arve Hatlöy och de friidrottande unga själva, på ett tänkvärt positivt sätt, de knaggliga träningsbetingelserna mer som möjligheter än som begränsningar.
I det rätt lilla träningsgänget improviserade man, sökte man stimulans och gjorde vad man kunde av sin situation. I en klar medvetenhet om att Karsten och de andra ungdomarna hade sin enda karriär på gång och att det gällde att göra jobbet nu. Och runt omkring gruppen växte Dimna IL:s friidrott så det knakade.
"Det är ebb, vi tar stranden!"
Man hade möjlighet att ibland träna någonting under tak, i en byggnad där Ulsteinviks fotbollsspelare ofta höll till. Man hade idrottsplanen inne i byn. Men där uppe på land hade man också vinterhalkan, och allt emellanåt en del snö.
Stranden var ofta räddningen, då när tidvattnet var nere i ebb och sanden igen låg packad och fin. Framförallt vintertid. Där gick det att hoppa, att göra koordinationer och löpa en massa intervaller och spurter. Det var kul, det var "vi".
När det blåste alltför hårt och kallt mellan öarna utifrån den vinterstormande Atlanten sökte man sig in i skogens skydd. Och man kände en viss stolthet över att ha någonting eget som inte så många andra hade upptäckt.
Femtio norska mästerskap
Karsten var förgrundsfiguren i Dimna-gänget. Redan som knatte började han samla på sig medaljer från de mest olika friidrottsgrenar. Så småningom tappade han själv räkningen.
Men när den norska mästerskapssäsongen i somras var över, och Karstens juniortid med den, fick han veta att han hade kommit upp i 100 olika NM-medaljer, av vilka 50 guld. Hans grej hade i alla år varit att delta i fler grenar än folk trodde vara möjligt. Utomhus och inomhus. För att han ville.
Sedan början av den här hösten finns Karsten Warholm mest i Oslo, där han har en studieplats vid handelshögskolan. På flygen mellan Oslo och Ålesund sitter följaktligen både han och tränaren oftare än förr.
"En hall. Här hos oss!"
Friidrottarnas träningsmöjligheter i Ulsteinvik är nämligen idag mycket goda. Egentligen perfekta. I januari i år invigdes en ny hall där också friidrottens alla behov har beaktats, med högklassiga löpbanor och andra prestationsplatser. I Norge är det inte alls lika vanligt med friidrottshallar som i Finland. Osloregionen t.ex. får snart sin andra, nu bättre, friidrottshall.
Att Karsten Warholms internationella karriär i junioreliten har haft en viss betydelse för att Ulsteinvik satsade på hallbygget är väl onödigt att förneka. Ett väldigt gott jobb gjordes på stranden och i skogen. Ett jobb som förmodligen fler kan lyckas med med tak över huvudet. När december, januari och februari visar upp sitt riktiga ansikte ute i skärgården.
Önskan om att vara förebild
Hur som helst - idag sitter den jordnära, soliga 19-åringen i Lone Widestams intervju och säger något ovanligt stort för Sportmagasinet, utan att tveka. Att han har som klar målsättning att vara en förgrundsgestalt för den norska friidrotten och en förebild för andra.
Sportmagasinet med bl.a. Karsten Warholm gav den 20.10 plats åt Jarkko Nieminens tennismatch i Stockholm. Det uteblivna Sportmagasinet kan ses på Arenan i ett helt år. Inslagen får också plats i senare Sportmagasin.