Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk dödshotad efter självmål – ”Fega jävla kräk”

Från 2015
Jiloan Hamad (t.h.) Austria Wien-MFF, december 2011.
Bildtext Jiloan Hamad (t.h.) hör till dem som uttryckt sitt stöd för Mohammed Ali Khan.
Bild: EPA / All Over Press

Mohammed Ali Khans självmål ledde i slutändan till att Halmstads degradering från Allsvenskan säkrades. Efter matchen har Ali Khan fått motta dödshot mot sig själv och sin familj.

Mohammed Ali Khan är namnet nummer ett i rubrikerna i Sverige för tillfället.

På söndagskvällen avgjorde Halmstadsspelaren matchen mot AIK – i fel ända. Ali Khan slog in ett uppseendeväckande självmål på stopptid och AIK vann med 1-0. Se målet här.

Senare samma kväll säkrade den tappade poängen att Halmstads BK faller från Allsvenskan, vilket laget i och för sig sannolikt gjort i vilket fall som helst.

Dödshot från dolt nummer

Ali Khan bad snabbt om ursäkt på sitt twitterkonto, men det hindrade inte en person från att ringa upp Ali Khan och rikta dödshot mot honom och hans familj.

– Jag är väldigt nere och ledsen över misstaget. Men min gräns gick när man hotade min familj. Då har man klivit över gränsen, säger Ali Khan till Expressen.

– Det har ringt med dolt nummer och sagt dumma saker och hotat. Jag vet inte hur man ska ta det. Jag förstår att folk är djupt besvikna, det förstår jag, säger Ali Khan som polisanmält hoten.

– Jag kan ta skit. Man kan kalla mig en massa dumma saker, man kan hitta på lögner – jag tar det. Jag har förståelse för att man är en människa med känslor och då får man uttrycka sig. Men att jag inte skulle kunna vara trygg med min familj, då är vi på en nivå som inte är okej.

Brett stöd

Mohammed Ali Khan har försvarats på bred front i fotbollsverige.

Många profiler har uttryckt sitt stöd på Twitter. Bland annat skriver Bundesligaproffset Jiloan Hamad att ”ingen ska behöva ta emot sådan skit”.

”Fega jävla kräk”

Den förre Liverpoolstjärnan och Sveriges tidigare lagkapten Glenn Hysén är ilsken över hoten, och menar att sociala medier för med sig ett hårdare debattklimat också inom fotbollen.

– Det är ju det här som är den jävla skiten med sociala medier, att man kan skicka in vad fan som helst utan att stå för det. Fega jävla kräk är det, säger Hysén till Expressen.

– Man blir ju bara så jävla trött. Vad är det för jävla idioter? Att hans familj ska bli dödshotad för att han har gjort ett självmål, vad fan är det frågan om? Det är fotboll vi spelar... hallå!

"Mohammed kan ta det"

Halmstad BK:s ordförande Tony Karlsson betonar för SVT att klubben stöttar sin spelare.

– Det enda vi kan göra är att visa att vi finns där. Genom gester och omfamningar förklara att vi finns här. Man kan vända på det och säga att Mohammed är en vuxen människa som har varit med länge, säger Karlsson.

– Det är kanske tur att det inte var en av våra 17–18-åriga spelare som det här hände. Det hade kunnat förstöra en karriär. För Mohammed kommer det säkert att gå över fort.