Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Unik järnhandel i Borgå på fallrepet

Från 2015
teemu tukiainen i porvoon vanha rautakauppa
Bildtext Teemu Tukiainen utanför den gamla järnvägsstationen i Borgå.
Bild: Yle/Outi Pukkila

Företagarna i den gamla järnvägsstationen i Borgå är oroliga. Huset är till salu och framtiden för företagarna är ett frågetecken.

I huset verkar bland annat en möbelhandlare och ett par restauratörer. Järnhandeln, som saluför bygg- och inredningsmaterial i gammal stil, är den största hyresgästen.

Prylar, prylar, mera prylar

Järnhandeln säljer bland annat gamla fönster, dörrar, beslag och ugnsluckor. Det som är till salu ligger kringspritt i butiken i en charmig röra. Trots det vet handelsmannen vad som finns och i vilket skrymsle det ligger.

- Jag har aldrig samlat på någonting, förutom kanske ishockey- och bilkort då jag var liten. Inte har jag heller sprungit på lopptorg eller grävt i avfallstunnor, säger handelsman Teemu Tukiainen.

teemu tukiainen i porvoon vanha rautakauppa
Bildtext Teemu Tukiainen
Bild: Yle/Outi Pukkila

Livet har fört Tukiainen än hit och än dit. Till slut hittade han sig själv som ägare till en järnhandel, där han agerar enligt devisen "köp in allt som du får billigt".

- Det är lite som att dricka vin. Man kan bli beroende. Människan kan bli beroende av det mesta. Här i min butik har jag bland annat mött folk som varit skiftnyckelberoende och hyvelberoende, säger Tukiainen.

Yuppieliv i Estland

Erfarenhet av byggmaterialbranschen har Tukiainen skaffat sig bland annat i Estland, där han under sex år verkade som exportör av byggnadsmaterial.

- Jag klädde mig i Boss-kostymer och gick omkring i Lloyd-skor, åkte taxi och underhöll kvinnor. Jag bodde på de välkända hotellen Viru och Olympia. Jag levde helt enkelt ett yuppieliv, berättar Tukiainen.

Det hela slutade dock efter många svängar i arbetslöshet. Efter en tid lade Tukiainen märke till en tidningsannons där man sökte en handelsman till en järnhandel i Borgå.

- I ett sådant råttbo tänker jag inte sätta min fot, tänkte han, men eftersom han inte hade något arbete var han trots allt tvungen att till slut tacka ja.

porvoon vanha rautakauppa
Bild: Yle/Outi Pukkila

12 års prövotid

Det började som en testperiod. Den perioden har nu pågått i 12 år. Järnhandeln har under årens lopp och under Tukiainens ledning blivit ett ymnighetshorn där man kan hitta det mesta som härrör till gamla tiders byggande.

- Jag har naturligtvis varit tvungen att sänka min levnadsstandard. Det här är att leva från hand till mun. Om alla månader skulle vara som juli skulle jag leva gott, säger Tukiainen.

Terapi för män

Att göra affärer i den gamla järnhandeln tar tid. Det beror inte på att handelsmannen inte betjänar, utan på att jakten på de rätta prylarna helt enkelt tar tid - för att inte tala om tankeutbytet.

- Jag kallar därför den här järnhandeln för ett manligt terapiutrymme, säger Tukiainen.

Förutom terapi och tidigare nämnda prylar, finns det också riktigt gamla saker till salu - som till exempel dörrar och fönster från 1700-talet.

- Det här är med andra ord - förutom en järnhandel - också ett lopptorg, ett museum och en antikhandel. Här finns nya grejer, gamla prylar, saker som kan återanvändas och material som kräver renovering.

porvoon vanha rautakauppa
Bild: Yle/Outi Pukkila

Sagan all, eller?

Den gamla järnvägsstationen är en skyddad byggnad. Marken ägs av fastighetsbolaget Sponda och byggnaden av den östnyländska byggnadsskyddsstiftelsen Salvus. Stiftelsen har inte längre pengar till de ständiga behoven av renovering, vilket har resulterat i att fastigheten nu är till salu. De fem företagarna i fastigheten funderar nu på hur och var man kunde fortsätta.

Å andra sidan kommer det högst antagligen att vara svårt att sälja den gamla järnvägsstationen, vilket kan resultera i att affärsverksamheten kan fortgå på obestämd tid i väntan på den nya ägaren. Tukiainen har också funderat på att bilda en Pro Järnvägsstationsrörelse för att rädda den gamla byggnaden och verksamheten. Hur det blir och när, det får framtiden utvisa.

Webbartikeln är en översättning av redaktör Outi Pukkilas artikel på yle.fi