Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Barösund ska bli mer lockande

Från 2015
Restaurang Scola i Barösund
Bildtext Barösund har potential att utvecklas, säger företagaren Petteri Pasanen som driver butik och restaurang i Barösund.
Bild: Yle/Maria Wasström

Sommargäster och båtfolk ska lockas till Barösund med ett bredare utbud av service. Företagare i Barösund vill att fler besökare ska ha möjlighet att ta i land, köpa närproducerat och äta och dricka.

För det behövs fler bryggor och ett bättre utbud av varor. Det menar Petteri Pasanen som själv numera både driver butik och restaurang i Barösund.

Han och hustrun Linda Hellström-Pasanen är krögarparet bakom restaurang Scola. Tillsammans med köpmannen Anne Ek övertog de dessutom butiksverksamheten i våras.

Nu har de - eller egentligen företaget Ors Skärgårdsboden - också köpt fastigheten bredvid butiken, där magasinsbyggnaden och bränslemackarna står. Säljare är handelslaget Varuboden-Osla.

Petteri Pasanen och Anne Ek
Bildtext Petteri Pasanen och Anne Ek vill locka fler människor till Barösund.
Bild: Yle/Maria Wasström

Tanken är att utveckla Barösund till en helhet med så bred service som möjligt.

- Mera produkter för båtfolk och förhoppningsvis fler lokala produkter till salu, säger Petter Pasanen som hoppas att lokala producenter hör av sig med förslag.

Köpmannen Anne Ek säger att allt som är närproducerat och färskt går åt under sommaren. De hoppas också att de kan utöka torgförsäljningen tillsammans med ortsborna.

- Det ska vara torg inte bara en utan flera dagar i veckan och med flera försäljare, säger Anne Ek och betonar att det inte blir något om inte ortsborna tillsammans jobbar för en utveckling.

Anne Ek betjänar Erik Holmberg i Barösundsboden
Bildtext Anne Ek betjänar Erik Holmberg i bybutiken i Barösund som igen har öppet året om.
Bild: Yle/Maria Wasström

Klädförsäljningen i magasinet ska också fortsätta i någon form.

- Man ska inte behöva fara någon annanstans för att handla, säger Petteri Pasanen.

För det behövs det fler kajplatser och bygglov.

- Det är absolut så att det är riktigt fullt här. Vi har bara 25 båtplatser och under högsommardagar kan det finnas tvåhundra båtar här utanför som inte får plats, säger Pasanen.

Butiksaktier till salu

Utvecklandet av Barösund verkar ändå ha medvind just nu.

Fastighetsbolaget Fastighets Ab Barösund som äger själva butiksbyggnaden har aktieemission på gång.

Aktieemissionen ska göra det möjligt att finansiera lånet för butiksbyggnaden som de tog över efter Varuboden-Osla som drev en Sale i byggnaden ända till förra hösten.

Erik Holmberg är styrelseordförande för Fastighets Ab Barösund. Enligt honom har emissionen hittills förlöpt väl.

- Det betyder att vi kan avkorta en betydande summa på vårt lån med de aktieteckningar som redan gjorts, säger Holmberg.

Emissionen pågår till maj nästa år och en aktie kostar 300 euro. Den som vill kan också donera pengar till byarådet som i sin tur tecknar aktier i fastighetsbolaget.

Diskussion om artikeln