Hoppa till huvudinnehåll

#NiVetIngenting

Var tredje förälder vet ingenting

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 11:03.
Infografik över enkätsvar
Bildtext Över 350 finlandssvenska tonåringar svarade på vår enkät -en tredjedel säger att deras föräldrar är mer eller mindre ute när det kommer till sociala medier.
Bild: Yle/Johan Lindström

353 åttonde- och niondeklassare från högstadier runt om i Svenskfinland har svarat på våra frågor om deras sociala liv, vad föräldrarna vet, om de råkat ut för hat på nätet och vad de gjorde då.
Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen.

Telefonens viktigaste funktion är nätet

Enkätsvar
Bildtext De flesta umgås mest när de träffas
Bild: Yle/Johan Lindström

Av de dryga trehundrafemtio tonåringar som svarade på vår enkät var det bara en procent som oftast umgicks med sina kompisar genom att tala i telefon.
Däremot var röstmeddelande på t ex WhatsApp vanliga. Ett röstmeddelande kunde vara i flera minuter.

Oftast umgås tonåringarna när de träffas eller via appar.
Tiden för evighetslånga telefonsamtal med bästisen som bor ett kvarter bort är av allt att döma förbi. Istället skickar tonåringarna meddelande till varandra kvällen lång.

Föräldrarna finns i periferin

enkätsvar, hur insatt är din vårdnadshavare
Bildtext De flesta tonårsföräldrarna känner inte till apparna
Bild: Yle/Johan Lindström

Av svaren ser man tydligt att gapet mellan tonåringar och föräldrar är stort när det kommer till livet på de sociala medierna. Lejonparten av föräldrarna känner inte till mycket mer än Facebook, och nästan en femtedel av de unga säger att deras föräldrar är helt ute.

Följaktligen berättar de inte heller så mycket om sitt liv på nätet hemma. Bara två procent säger att de berättar allting. Över trettio procent berättar ingenting.

enkätsvar
Bildtext Nästan inga föräldrar har tillgång till tonåringens telefon
Bild: Yle/Johan Lindström

#NiVetIngenting

  • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
  • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.

Att vårdnadshavarna skulle få reda på någonting genom att kolla igenom barnens telefoner upplever tonåringarna som otänkbart.

-Enligt mig så är det inte okej eftersom man har så mycket privat information på sin telefon som man kanske inte vill dela med sig, skriver en tonåring.

Bara i specialfall kan man tänka sig att visa en del av innehållet i telefonen för sina föräldrar.

-Om de tänker att något hemskt har hänt eller barnet håller på med något hemskt. Men före de gör det här borde de fråga barnet om något har hänt eller vad barnet gör. Om de är alldeles säkra på att barnet kan vara i fara är det ok, skriver en annan tonåring

Man berättar inte om hatet

Har du mött hat på nätet?
Bildtext Hälften har råkat ut för hat på nätet
Bild: Yle/Johan Lindström
Enkätsvar
Bildtext De flesta gjorde ingenting
Bild: Yle/Johan Lindström

Att tonåringar är måna om sitt privata utrymme är helt naturligt, men de håller av allt att döma de vuxna utanför också när de far illa på nätet.

Största delen av de som svarade på enkäten hade erfarenheter av kränkningar på nätet och hälften hade själva blivit utsatta. De flesta hade varit med om det enstaka gånger men det finns de som svarade att det händer varje dag eller varje vecka.

Av de 177 som svarat att de varit med om situationer som fått dem att känna sig sårade eller ledsna var det bara sex procent som berättade om saken hemma och inte ens två procent hade berättat om det för en vuxen i skolan.
De allra flesta gjorde ingenting eller berättade för en kompis.

enkätsvar, fick det de elaka kommentarerna att sluta
Bildtext Man kan få slut på näthatet
Bild: Yle/Johan Lindström

De som valde att göra något åt saken tyckte ändå att det hade hjälpt. Ofta kunde det vara frågan om att ens kompisar försvarade en eller att man konfronterade personen som mobbat.