Anonym graffitikonstnär målade brunalger på Drumsöfasad
Bostadsbolaget Melkögatan 8 på Drumsö ville ha konst som väcker uppmärksamhet på sin fasad och valde därför graffiti. Konstnären EGS vill vara anonym, trots att konstverket är helt lagligt.
För drygt ett år sedan upptäckte bostadsbolaget att fasaden på fastigheten på Österviksgatan 7 var i akut behov av reparation och i samband med planeringen av reparationen beslutade styrelsen att de ville ha väggmålningar på fasaden.
Samtidigt ville de göra något för Östersjön som omringar deras stadsdel, Drumsö.
- Vi ville därför ha något som väcker uppmärksamhet och vad skulle kunna väcka uppmärksamheten bättre än graffiti, säger Leif Wikholm, styrelsemedlem i bostadsbolaget.
Hela styrelsen var med på idén ända från början. Och de valde blåstången, en typ av brunalg, som motiv för graffitin.
- Så länge det finns blåstång i våra vatten så vet vi att de mår bra, förklarar Wikholm.
Enligt Wikholm har blåstången ökat i antal kring Drumsö de senaste åren, vilket innebär att det redan har skett en klar förbättring.
Relativt enkel process
För att få tillstånd för väggmålningar måste bostadsbolaget ansöka om det från byggnadstillsynsverket. Det behövs också ofta ett utlåtande från stadsbildskommissionen.
Men enligt Wikholm var det här ingen längre process.
- Det här gick egentligen ganska snabbt, vi fick tillståndet på bara några månader.
Efter det skulle de ännu välja en konstnär och valet föll på den anonyma graffitikonstnären EGS från Helsingforsgalleriet Make your mark.
EGS: Östersjön ett kärt tema
EGS, som aldrig uppträder med sitt eget namn och ansikte, var genast med på noterna.
- Jag har växt upp i Helsingfors, och Östersjön är därför mycket kärt för mig, säger han.
I vanliga fall brukar han inte ta emot beställningar som så noga beskriver vad han ska måla, men eftersom det handlade om ett så positivt initiativ så hade han inget emot att måla blåstång.
"Anonymitet är en tradition"
På frågan varför han fortfarande vill vara anonym, trots att han i dagens läge målar helt lagliga konstverk, är svaret tradition.
- Det har alltid varit så med graffiti att man uppträder med en signatur, ursprungligen säkert för att det var olagligt, men det är fortfarande en del av kulturen.
Bara positiv respons
Enligt Leif Wikholm behövde bostadsbolaget inte fråga vad grannarna tyckte om planerna att skaffa väggmålningar. Men de förde inofficiella diskussioner med dem och alla var positivt inställda till idén.
Väggmålningarna blev färdiga under helgen och än så länge har de bara fått positiv respons från allmänheten.
- Vi hade inte förväntat oss att det skulle komma så mycket positiv respons, men många har kommit fram och sagt att de gillar väggmålningarna, säger Wikholm.