Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Kaffe riskerar att bli en bristvara i framtiden"

Från 2015
Xiomara Paredes med en kopp kaffe.
Bild: yle/Nicole Hjelt

Klimatförändring och brist på unga odlare hotar kaffet. Organisationen Rättvis handel försöker hjälpa odlare som förlorat sin skörd att komma på fötter igen.

Xiomara Paredes, verksamhetsledare för organisationen CLAC som företräder rättvisemärkta småbrukare i Latinamerika och Västindien, är på besök i Finland för att berätta om odlarnas situation och dystra framtidsutsikter för den högt älskade drycken.

Det är med värme i rösten som Xiomara Paredes berättar om kaffeodling när vi slår oss ner på en kopp eftermiddagskaffe. Paredes pappa har en kaffeodling i Honduras och när hon var yngre hjälpte hon ofta till på odlingen.

- Man måste stiga upp väldigt tidigt på morgonen och skördetiden kan vara så lång som fem månader, berättar hon.

"Hela skördar har förstörts"

Framtiden för kaffe kan ändå vara lika mörk som dryckens färg. Klimatförändringen har nämligen under de senaste åren orsakat väderfenomen som förstört hela eller stora delar av skördar, och i värsta fall kan det ta år innan man kan börja producera igen.

- Jag känner till ett fall där 99 procent av odlingen förstördes, det är fruktansvärt. Odlarna har ingen försäkring så vi hjälper dem komma på fötter igen, men om det här fortsätter kanske kaffe blir en bristvara i framtiden, spår Paredes.

Kaffeodlare i Nicaragua
Bildtext Kaffeodling i Nicaragua
Bild: Sean Hawkey

En annan faktor som hotar kaffeindustrin är att de yngre generationerna inte längre är intresserade av att ta över sina föräldrars odlingar. De ser helt enkelt inte kaffe som en lukrativ verksamhet.

- De ser sina föräldrar leva i fattigdom och åker hellre ut till de stora städerna och stannar där, berättar Paredes.

"Försäljningen av rättvisemärkta produkter måste öka"

Nätverket CLAC, Coordinadora Latinoamericana y del Caribe de Pequeños Productores y Trabajadores de Comercio Justo, som Paredes är verksamhetsledare för, företräder rättvisemärkta småbrukare i Latinamerika och Västindien.

Organisationen är den del av Rättvis handel som arbetar med att och säkra odlare en högre inkomst och stöda odlare som förlorat sin skörd.

"Vi måste se till att konsumenter upplever att det är bra att köpa rättvisemärkta varor."

― Xiomara Paredes

Paredes säger att hon hoppas att de på så sätt på längre sikt också kan locka tillbaka unga då de ser att kaffeodling de facto kan vara lukrativt. För att det ska ske måste ändå försäljningen av rättvisemärkta produkter öka.

- I dagsläget lyckas odlarna endast sälja dryga 30 procent av sin skörd som rättvisemärkt. Resten är de tvungna att sälja utan de premier och det stöd som Rättvis handel erbjuder. Vi måste se till att konsumenter upplever att det är bra att köpa rättvisemärkta varor, säger Paredes.

Första gången i Finland

Veckan för rättvis handel inleddes i måndags. Paredes har en bråd vecka framför sig med många föreläsningar kaffeodlingens utmaningar.

- Jag vet inte hur väl ni känner till kaffeodling här. Det är min första gång i Finland, berättar Paredes som planerar lägga dubbla sockor i stövlarna nästa gång hon går ut.

- När man kommer från ett tropiskt klimat fryser man lätt, säger hon och skrattar.

I samband med Rättvis handel-veckan utmanar Rättvis handel skolor, församlingar och kompisgäng att dricka rättvisemärkt kaffe under kaffepauserna.