Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klubben vill överklaga Karalahtis straff – stöds också av Facebookgrupp

Från 2015
Jere Karalahti, våren 2014.
Bildtext Jere Karalahti är avstängd – igen.
Bild: Lehtikuva

HV71 för diskussioner om att överklaga straffet som Jere Karalahti tilldelades i SHL förra veckan. Närmare 2000 personer är också med i en Facebookgrupp som motsätter sig avstängningen.

Jere Karalahti har haft en tung inledning på säsongen i den svenska hockeyligan. HV71-backen har blivit avstängd två gånger – senast efter en regelvidrighet mot Ryan Lasch.

Karalahtis klubba träffade Lasch ansikte och finländaren åkte på matchstraff. Disciplinnämnden tilldelade senare en tio matcher lång avstängning, varav tre omvandlas till böter.

Domen var hård inte minst för att Karalahti är en återfallsförbrytare, som bestraffats för hårda tag också flera gånger tidigare. Han har spelat två matcher denna säsong – och åkt ut i bägge.

Vill att Karalahti spelar hårt

Karalahtis klubb HV71 anser ändå att straffet är för strängt i proportion till förseelsen, och undersöker möjligheten att överklaga domen till Riksidrottsnämnden.

– Det är klart att vi tycker att det är ett väldigt tufft straff för den förseelsen. Det tror jag alla tycker som har sett den, säger HV:s general manager Peter Ekelund till Expressen.

– Vi vill att han ska spela hårt och tufft. Att han går över gränsen ibland är inte bra. Vi vill ha honom på isen. Det är därför han är här.

”Vi som stöttar Jere K”

HV71 är inte ensamt om att anse att Karalahtis straff var orimligt. Domen har bland annat kritiserats av svenska hockeyexperter.

Det finns också en grupp med namnet Vi som stöttar Jere K på Facebook som stöder Karalahti.

Gruppen har över 1900 medlemmar som uppmanas underteckna listan Vi som tycker att SHL ska göra en ny bedömning, som ska skickas till disciplinnämndens ordförande.