Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem vinner årets nordiska filmpris?

Från 2015
Ole Giæver springer med rumpan bar i de norska fjällen
Bildtext Norges bidrag till årets tävling heter Mot naturen (Out of Nature). Manus, regi och huvudroll: Ole Giæver.
Bild: Rakkautta & Anarkiaa 2015

"En brokig skara” heter det ofta när man skall beskriva kandidaterna i diverse prissammanhang. Men visst finns det en röd tråd som löper genom årets nordiska filmrådsväv? Åtminstone nästan.

Tittar man på innehållsförteckningen är det inte mycket som knyter dem samman.

Där isländska Fúsi (internationellt känd som Virgin Mountain) skildrar en ensam mans längtan efter kärlek levererar danskarna med Stille hjerte en livskraftig familj som tvingas ta ställning till frågan om dödshjälp.

Medan finska He ovat paenneet bjuder på ett stundvis surrealistiskt drama om missanpassade ungdomar så erbjuder norska Mot naturen en djupdykning ner i en 35-årig mans psyke.

Och så har vi svenskarnas Gentlemen - filmatiseringen av Klas Östergrens kultroman från 1980.

En - i enlighet med titeln - elegant studie i bohemkretsarna i 1970-talets Stockholm. (Tv-serie-versionen sänds på Yle Fem efter årsskiftet.)

Gentlemen, David Dencik
Bildtext "Just put your lips together and blow...". Svenska Gentlemen, regi: Mikael Marcimain
Bild: B-Reel Feature Films

Männens år

Även om tonfallet och det visuella språket varierar stort mellan de fem filmerna så finns det en gemensam nämnare: mannen.

Mannen som söker sig själv och sin plats i tillvaron. Eller fotfäste i en tillvaro på väg att förändras. Mannen som kämpar med sin roll i ett samhälle som hyllar självsäkerhet och framgång.

Gunnar Jónsson och Ilmur Kristjánsdóttir i Dagur Káris Virgin Mountain
Bildtext Tough guys don´t dance? Isländska Fúsi - Virgin Mountain, regi: Dagur Kári
Bild: Rasmus Videbæk

Det spelar ingen roll om han representerar isländsk arbetarklass, norsk medelklass eller svensk överklass – det är jobbigt att vara man.

Lättare blir det inte om man är en finsk vildhjärna som vägrar låta sig infångas och formas. Även en ung rebell på rymmen har sina demoner att slåss med.

Regel och undantag

Den enda av årets kandidater som primärt handlar om en kvinna är Bille Augusts Stille hjerte. Men även om handlingen kretsar kring den åldrande Esthers vilja att avsluta sitt liv med värdighet så spelar männen centrala roller.

Ghita Nørby och Morten Grunwald omfamnar varandra som äkta par i filmen Stille hjerte.
Bildtext My heart will go on. Danska Stille hjerte, regi: Bille August
Bild: ©SF Film Production/Rolf Konow

Som patriarkala pappor och mer eller mindre förvuxna pojkar.

Om persongalleriet denna gång är ovanligt fyllt av män så är mönstret på regisidan välbekant - samtliga filmer är regisserade av män.

Och frånsett finska Pilvi Peltola som tillsammans med J P Valkeapää skrivit He ovat paenneet så är samtliga historier författade av män.

Vem vinner?

Så hur skall man kunna tippa vem som vinner?

Tja, man kan fundera på vilket land som vann senast (Island), vilket som vunnit flest gånger (Danmark) och var man fortfarande väntar på att öppna segerkontot (Norge).

Man kan fundera på vilken regissör som är mest prestigefylld (Bille August) eller vilken som gjort mest för sin film (Ole Giæver står för manus, regi och huvudroll i Mot naturen).

Någon kanske fastnar för den film som verkar mest internationell (Gentlemen). Någon annan för den som känns mest nationell (Mot naturen). Eller så tilltalas man kanske av det formmässigt experimentella (He ovat paenneet).

Personligen satsar jag på Island. Möjligen Norge. Tror jag. Kanske.

Det jag med säkerhet vet är att det är möjligt att ta del av prisutdelningen som streamas på svenska.yle.fi

Inför en potentiell isländsk seger kan man börja med att läsa Tommy Nordlunds intervju med Fúsi-skådespelaren Gunnar Jónsson här.

Två ungdomar åker nerför en motorvägsrefuge med en shoppingvagn.
Bildtext Täältä tullaan elämä! Finska He ovat paenneet, regi: J P Valkeapää.
Bild: Jaana Rannikko