Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå kräver siffror av utvecklingsbolaget

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 18:34.
Carl-Johan Sandström är vd för Novago företagsutveckling, som verkar i Västnyland.
Bildtext Novago företagsutveckling ägs av de västnyländska kommunerna.

Utvecklingsbolaget Novagos roll diskuteras i Ingå nu när kommunen satsar allt mer på den egna företagsrådgivning. Kommunstyrelsen ber nu Novago om resultatsiffror. Ingå vill också veta hur Novago kommer att stöda Ingås företagsliv i framtiden.

Kommundirektören och förvaltningschefen önskar att Novago hade tydligare produkter som kommunen kan köpa. De ville också att någon utomstående utvärderar Novagos verksamhet.

Ingåstyrelsen diskuterade på måndagen hur de ser på företagsutvecklingsbolaget Novago. Det är kommunerna i Västnyland som tillsammans äger Novago.

Kommunstyrelsen ville ännu inte godkänna tjänstemännens förslag utan valde att skicka hela ärendet tillbaka till ny beredning. Styrelsen vill att Novago levererar resultatsiffror och framtidsplaner som berör Ingå.

Egen företagsrådgivning

Ingå kommun har i år erbjudit egen företagsrådgivning som har visat sig fungera bra. Kommunen planerar nu att ytterligare utveckla den egna företagsrådgivningen och sedan köpa den övriga företagsservicen av Novago. För att det här ska vara möjligt borde Novago skapa tydligare produkter och sätta pris på sina tjänster.

Det här skulle göra det möjligt för ägarkommunerna att enbart välja den service de behöver, skriver förvaltningschefen och kommundirektören i sin beredningen.

Lyckad rådgiving

Ingå kommuns företagsklinik inledde sin verksamhet i våras och har fått god repons. På företagskliniken får Ingåföretagare gratis råd av en konsulten en gång i vecka.